Prav prijetno poletno bo

Malo se je pomikala sem ter tja, a severnoafriška kupola po pričakovanjih te dni k sreči ni uspela konkretneje doseči našega območja. Vsaj v tolikšni meri ne, da bi nam lahko povzročila resnejše preglavice zaradi vročine, kot se je, denimo, dogajalo v letu 2003, ko smo se soočali s pravo prikaznijo, ki je marsikje po Evropi terjala tudi človeška življenja.

 Ob pronicanju atlantskega zraka proti Alpam se je včeraj 
povečala nestanovitnost.
Ob pronicanju atlantskega zraka proti Alpam se je včeraj povečala nestanovitnost. 

PRIMORSKA > Temperature so v tem tednu res poskočile, toda marsikje niti ne toliko, da bi namerili najtoplejši dan v mesecu, ki povečini še ostaja 3. junij. Višinsko dogajanje potrjuje, da je bila severnoafriška advekcija zlasti v nižjih zračnih slojih še nekoliko skromnejša od pričakovanj. Na višini 1500 metrov v prostem ozračju je radiosonda iz Rivolta v sosednji Furlaniji Julijski krajini v minulih dneh namerila najvišjo temperaturo 15,8 stopinje Celzija, ki sicer za dobrih pet stopinj Celzija presega dolgoletno povprečje, toda v poletjih novega tisočletja ni ravno muha enodnevnica in vseeno ni dosegla pričakovanih 17 ali 18 stopinj Celzija. Advekcija vročega zraka pa je bila najbolj izrazita v najvišjih slojih. Ničta izoterma se je, denimo, povzpela do izjemne višine 4927 metrov, ki je ni dosegla od konca avgusta leta 2015.

Za vikend pod 30 stopinjami

Danes in jutri bomo v glavnem namerili podobne temperature kot v minulih dneh, morda prehodno kakšno desetinko stopinje Celzija več, toda večjih sprememb ne gre pričakovati. Možno torej, da je tokratni temperaturni vrhunec povečini že za nami.

V prihodnjih dneh pa se bo subtropski anticiklon nekoliko umaknil in bodo severnejši tokovi delno osvežili ozračje. Kot kaže, bodo najvišje dnevne temperature zlasti v soboto in nedeljo povsod spet pod 30 stopinjami Celzija, prijetnejše pa bodo tudi noči.

Prehodno azorski anticiklon

Subtropski anticiklon bo v prihodnjih dneh prepustil vajeti azorskemu anticiklonu, ki je bil redni spremljevalec naših poletij zlasti ob koncu minulega tisočletja.

Prihaja pa iz zmernejših vzporednikov, zato prinaša nekoliko manj vroč, vseeno pa prijetno topel, povečini pa nekoliko manj suh zrak, ki včasih dopušča prehodno krajevno nestanovinost zlasti v popoldanskih urah. Ne gre torej, kot pri severnoafriški kupoli, za nepremostljivo pregrado. Zagotavlja pa povečini prijetno in malce bolj dinamično poletno vreme.

Hladna fronta bo prečesala večji del Evrope

Če bo danes vremensko dogajanje kolikor toliko umirjeno, se bo jutri, ravno pred azorskim anticiklonom, ki se bo od zahoda širil proti nam, pomikala hladna vremenska fronta, ki bo, kot kaže, v popoldanskih urah vsaj obrobno oplazila tudi naše kraje. Prešla bo večji del Evrope in bo prinesla prehodno poslabšanje s padavinami, deloma plohami in nevihtami, za njo pa se bo ozračje tudi prehodno ohladilo. Hladnejši zrak se bo zadrževal vzhodno od nas, v naši neposredni bližini, zlasti v soboto in nedeljo. Ob koncu tedna bo vročina nekoliko popustila in bomo beležili prijetne poletne temperature ob dokaj suhem ozračju. V prvi polovici prihodnjega tedna pa bo, kot kaže, spet na vrsti subtropski anticiklon in bo topleje.

V soboto in nedeljo prijetne temperature

Danes bo povečini sončno z občasno zmerno oblačnostjo. V popoldanskih urah ni povsem izključeno, da nastane kakšna krajevna ploha ali nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo do okrog 31 ali 32 stopinj Celzija, ob morju bomo namerili kakšno stopinjo Celzija manj.

Jutri bo dopoldne povečini sončno, čez dan pa spremenljivo oblačno. Nastajale bodo krajevne plohe in nevihte, ki bodo manj verjetne, niso pa povsem nemogoče tudi ob morju, kjer bo v popoldanskih urah več sonca. Najvišje dnevne temperature bodo podobne jutrišnjim.

V soboto in nedeljo bo prevladovalo sončno vreme. V soboto bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo pod 30 stopinjami Celzija. BRA


Najbolj brano