Ko je podpis za referendum oddan, je zakopan

Na volitvah šteje vsak glas, pred referendumom pa vsak podpis pod zahtevo za sklic referenduma. Potem ko je koprski občinski svet umaknil svojo podporo zahtevi za referendum o zakonu o drugem tiru, nas je zanimalo, ali lahko volilec umakne že oddan podpis pod referendumsko pobudo in kako. Teoretično je mogoče, dejansko pa je odvisno od volje predlagatelja referenduma.

Potem ko je koprski občinski svet umaknil svojo podporo 
zahtevi za referendum o zakonu o drugem tiru, nas je 
zanimalo, ali lahko volilec umakne že oddan podpis pod 
referendumsko pobudo in kako. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Potem ko je koprski občinski svet umaknil svojo podporo zahtevi za referendum o zakonu o drugem tiru, nas je zanimalo, ali lahko volilec umakne že oddan podpis pod referendumsko pobudo in kako. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > “Če je možno preklicati podpis, ga bom preklical,” je povedal koprski župan Boris Popovič v sredo pred izredno sejo mestnega sveta, na kateri so svetniki večinsko odtegnili podporo referendumu, potem ko se je vlada posebej zavezala, da bo med Koprom in Divačo dvotirna proga.

Pobudnik ne bo iskal določenega obrazca v množici

Včeraj so na občini še čakali na odgovor ministrstva za javno upravo, ki pa ugotavlja, da preklica oddanega podpisa v praksi ni mogoče izvesti. “Volilec bi svojo podporo lahko preklical le na način, da bi od pobudnika zahteval, da mu vrne potrjen obrazec. Glede na veljavno zakonodajo menimo, da podpore dane za razpis referenduma, s katero pobudnik že razpolaga, ni več mogoče preklicati,” ugotavljajo na ministrstvu za javno upravo.

“Volilec bi svojo podporo lahko preklical le na način, da bi od pobudnika zahteval, da mu vrne potrjen obrazec.”

“Če kdo hoče obrazec nazaj, naj se mi oglasi. Ampak jaz obrazcev ne bom iskal, imam preveč drugega dela in nimam časa za neumnosti,” pa pravi pobudnik za razpis referenduma Vili Kovačič, ki ima zbrane vse oddane potrjene obrazce, tudi tiste, ki jih je na koprskih stojnicah pomagala pridobiti koprska občina, ko je še podpirala referendum.

Kovačič še pravi, da je na upravnih enotah do včeraj evidentiranih 34.000 overjenih podpisov pod zahtevo za referendum. Od tega jih po njegovih besedah s Koprskega približno 1000.

DZ preverja oddane obrazce

Volilec sicer svojo podporo zahtevi za razpis referenduma odda tako, da najprej izpolni in podpiše predpisan obrazec na upravni enoti, nato pa potrjen obrazec odda pobudniku referenduma. Uradna oseba na upravni enoti zabeleži oddajo podpore predvsem zato, da se zagotovi, da vsak volilec odda le eno podporo, so pojasnili na ministrstvu za javno upravo. Podpora je dokončno oddana takrat, ko pobudnik referenduma fizično prejme potrjen obrazec. “Tudi državni zbor v okviru preverjanja zahteve za razpis referenduma, ki mu jo predloži pobudnik, preverja zgolj število obrazcev, ki mu jih je predložil pobudnik, in ne evidentiranih podpor na upravnih enotah,” so poudarili.

Na upravni enoti v Kopru se do včeraj nihče ni zanimal za to, kako bi preklical že oddani podpis pod referendumsko zahtevo.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano