Barufe, kakršnih še ni bilo (video)

24. Primorski poletni festival (PPF) se bo v soboto pričel s koncertom harmonikarja Marka Hatlaka in skupine FUNtango v koprski dvorani sv. Frančiška, že nekaj dni zatem pa bo na več odrih zapored zaživela premierna uprizoritev Goldonijevih slovitih Primorskih zdrah, velika mednarodna koprodukcija.

V burkaški tragikomediji Barufe bo nastopilo 13 igralcev iz 
štirih gledališč in  treh držav.  Foto: Andraž Gombač
V burkaški tragikomediji Barufe bo nastopilo 13 igralcev iz štirih gledališč in treh držav.  Foto: Andraž Gombač

KOPER > Burkaške Barufe, ki te dni rohnijo na vajah v Gledališču Koper in ki so z ognjevitim temperamentom nalezle tudi včerajšnjo tiskovno konferenco, so priredba Goldonijevih Primorskih zdrah, komedije o hrupnih razprtijah med ribiči.Sodelujejo kar štiri gledališča iz treh držav: Gledališče Koper, puljsko Istrsko narodno gledališče, Slovensko stalno gledališče Trst in Slovensko narodno gledališče Nova Gorica. Komedijo na oder postavlja Vito Taufer, ki jo je v koprodukciji PPF in Primorskega dramskega gledališča Nova Gorica pred 16 leti režiral že na Turšičevem trgu v Piranu.

Tokrat jo bo v sredo, 21. junija, najprej postavil na Martinčev trg v Kopru, dva večera zatem na dvorišče puljskega Kaštela in 25. junija v amfiteater gradu Kromberk. Septembra bodo sledile ponovitve v novogoriškem gledališču, oktobra v koprskem, novembra v puljskem in decembra še v tržaškem.

Slovito Goldonijevo igro iz leta 1762 je iz Beneške lagune v avstro-ogrsko Istro preselil hrvaški književnik in režiser Predrag Lucić. Tako so dosegli odmik, saj niso želeli napraviti dnevnopolitične agitke o današnji EU. Bo pa predstava vseeno zelo angažirana. Režiser se je med pripravami poglobil v socialno problematiko na rob odrinjenih ribičev: “Sicer pa želim doseči nekakšno metaforo sodobnega sveta, s katerega ne izginja le srednji razred, ampak tudi njegove vrednote. Rušijo se civilizacijski temelji, drvimo proti razčlovečeni družbi, ki ji vladajo ljudje, kakršnih pred nekaj leti še v resničnosti šov ne bi dali.”

Lucić je priredbo napisal v svojem, splitskem dialektu, igralci pa bodo govorili v kar šestih jezikih in narečjih: slovenskih, hrvaških, istrobeneškem ...

Tovrstno sodelovanje gledališč so pozdravili tudi njihovi vodilni. “Kultura, ki povezuje sosedske narode, opravlja nalogo, ki bi jo morala politika. Ključno vprašanje pa je, ali zmoremo ta model prenesti še na širšo družbo,” ugotavlja umetniški vodja SNG Nova Gorica Marko Bratuš. Zgovorno je dejstvo, da na slovenskem ministrstvu za kulturo včeraj niso našli človeka, ki bi prišel v Koper pozdravit ta uspeh kulture.

Organizatorje festivala smo pobarali še, ali bodo ribičem omogočili popust pri nakupu vstopnic. Bodo!

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano