V začetku prihodnjega tedna nas bo oplazil vročinski val

Anticiklon je v začetku tedna po pričakovanjih prehodno klonil pred višinsko dolino s severnoatlantskim zrakom, ki je dosegla naše kraje od severozahoda. Hladna vremenska fronta se je za dalj časa zadržala v naši bližini. Pojavi so bili, podobno kot se pogosto dogaja zadnje čase, razen proti koncu poslabšanja, precej različni, od severnih goratih predelov navzdol.

Naše kraje je prešla hladna vremenska fronta.
Naše kraje je prešla hladna vremenska fronta. 

PRIMORSKA > Obmorski pas je bil ob okrepljenih južnih vetrovih, do včerajšnjega prehoda zadnjega dela fronte povečini izvzet iz glavnine dogajanja, medtem ko so se marsikje drugod pojavljale pogoste plohe in nevihte. Med njimi je bilo tudi več močnejših.

Šele včeraj se je zares ohladilo

Vremenska fronta, ki se je dalj časa zadrževala nekoliko bolj zahodno od nas, je bila sprva najbolj aktivna na italijanskem severozahodu, nato v sosednjem Venetu in ponekod v Furlaniji Julijski krajini. Tam so nastala krajevna neurja, ponekod so poročali o zračnih vrtincih, pojavljala se je tudi toča.

Ozračje se je zares ohladilo šele včeraj, ko je naše kraje prešel še zadnji del vremenske fronte. Prevladujoči južni vetrovi so čez dan postopno obračali proti vzhodu, nato v burjo, pritekati je začel hladnejši zrak. Dnevne temperature so bile občutno nižje kot v minulem obdobju in povečini niso presegale 22 stopinj Celzija, ob nevihtah pa se je ozračje dodatno ohladilo.

Radiosonda iz Rivolta je včeraj opolnoči na višini 1500 metrov v ozračju namerila +11,2 stopinje Celzija, torej temperaturo, ki je skoraj skladna z dolgoletnim povprečjem. Ozračje se je od ponedeljka v povprečju že ohladilo za približno tri stopinje Celzija, pričakujemo pa, da bodo nadaljnje meritve pokazale še kakšno stopinjo Celzija manj in da se bo temperatura na tej višini prehodno spustila do okrog osem stopinj Celzija, torej za približno dve stopinji Celzija pod dolgoletnim povprečjem.

Temperature kmalu spet visoke

Učinki osvežitve pa bodo trajali bolj malo časa. Anticiklon si bo namreč kaj kmalu spet opomogel in bo v tem koncu tedna obrobno in prehodno segel do naših krajev s svojo severnoafriško kupolo. Temperature bodo poskočile, hkrati se bo spet povečala stanovitnost in bo prevladovalo sončno vreme. Na višini 1500 metrov v prostem ozračju pričakujemo, da se bo živo srebro zlasti prve dni v prihodnjem tednu povzpelo do okrog 17 ali 18 stopinj Celzija, kar ni malo in že spominja na vročinske vale. O pravem vročinskem valu pa je tokrat še težko govoriti, kajti najtoplejši zrak se bo, kot kaže, vsaj deloma umaknil že v drugi polovici prihodnjega tedna.

Kljub temu bodo temperature od nedelje dalje za nekaj dni občutno poskočile. Ozračje se bo v primerjavi s pravkaršnjo prehodno ohladitvijo v povprečju postopno segrelo za približno deset stopinj Celzija. Najvišje dnevne temperature bodo od nedelje marsikje presegale 30 stopinj Celzija, zlasti v začetku prihodnjega tedna. Toplejše bodo tudi noči. Po vsej verjetnosti bomo od ponedeljka dalje namerili najvišje temperature doslej. Zlasti na Goriškem ni izključeno, da se bo v prvi polovici prihodnjega tedna živo srebro lahko povzpelo do okrog 34 stopinj Celzija. Ob morju bo manj vroče in se živo srebro povečini ne bo uspelo dotakniti 30 stopinj Celzija.

Sončno in iz dneva v dan topleje

Od danes do nedelje bo prevladovalo sočno in iz dneva v dan toplejše vreme. Nekaj več občasne nestanovitnosti bo ponekod v gorah občasno ob popoldnevih. Burja bo danes postopno slabela. Ob morju bodo v prihodnjih dneh pihali šibki krajevni vetrovi. Najvišje dnevne temperature bodo v nedeljo marsikje v nižinah dosegle 30 stopinj Celzija. Začetek prihodnjega tedna bo sončen in vroč.

BRA


Najbolj brano