To je Idrija!?

V Idriji nihče ni opazil, da se je poslovil Rudnik živega srebra. Z njim blagovna znamka RŽS, s katero so ljudje živeli med peklom premnogih tegob in rajem inovativnosti.

Spregledano slovo ne preseneča. Od rudarjenja, stoletnega tovarištva in odločnosti so se poslovili pred desetletji. Uspešno nadaljujejo v industrijski dobi. V tej pa družbe, skupaj z blagovnimi znamkami in vrednotami, umirajo hitreje, kot bi pričakovali in si želeli.

RŽS je le ena od mnogih, v zadnjih desetletjih zelo problematičnih znamk. Je pa edina, ki je na naših tleh vztrajala stoletja. V dobrem za svet, slabem za Idrijo in Slovenijo. Svet, z izjemo priznanja globalne vrednosti in zato Unescove nalepke na pedantno ohranjene mogočne ostaline RŽS, v njih ne vidi magneta, ki bi ga vodil v težko dostopno luknjo. Nasprotno pa je v njej “znanja”, zlasti med mladimi, dovolj, da (pre)hitro najdejo pot iz nje.

Davno ga je našlo, sedaj tudi v luknji še mogočno, a med seboj nerazumljivo sprto, industrijsko nasledstvo RŽS. Med spori, a še varnim kruhom za pridne roke in tehnične izobražence, je starajoča Idrija občepela v državi, ki ji za težave lukenj ni mar. Neodločna sama s sabo, s spoštljivo dediščino in negotovo prihodnostjo! Postindustrijski, storitveno širši, domačinom in želenim prišlekom prijaznejši jutri, ji polzi iz rok, ne da bi se tega sploh zavedala.

Odkar je lani dediščina RŽS, z Unescovo nalepko vred, pod pritiski pišmeuhovske države skoraj pristala med komunalnimi službami, je Idrija stiske sicer razkrila. Ne pa še tega, da jim je z neodločnostjo, kimanjem vsem in vsakomur za mir v hiši, botrovala sama.

Kimajoč in zanašajoč se na svojo moč (vsemogočnost?) je sebi in podobnim luknjam odpihnila vitalne službe. Zabredla je v grehe zoper doslej sveto dediščino in se zaprla v neproduktiven svet papirjev. Z njo tudi redki mladi, ki so ostali, da bi poganjali luknjo. Da je to Idrija, ni hudo. Da to Idrija očitno tudi bo, pa ne obeta. Dokler sploh bo!


Preberite še


Najbolj brano