Subtropski anticiklon nad našimi kraji počasi popušča

Anticiklon je bil v prvi polovici tedna po pričakovanjih trdno na svojem mestu in je v celoti zaobjel naše območje. S suhim in vročim subtropskim zrakom je prinesel za ta čas zelo visoke temperature in zelo stanovitno vreme, ki so ga le od časa do časa prekinjale posamezne popoldanske vročinske nevihte, ki so nastale zlasti ponekod v gorskem svetu.

Nad večjim delom Evrope se zadržuje subtropski anticiklon.
Nad večjim delom Evrope se zadržuje subtropski anticiklon.  

Živo srebro se je v minulih dneh povzpelo za več stopinj Celzija nad dolgoletno povprečje. Prvih letošnjih 30 stopinj Celzija so namerili v sosednji Furlaniji Julijski krajini, in sicer v nedeljo v Gradišču ob Soči. Pri nas živo srebro to magično mejo prvič dosega prav v teh dneh.

ARSO ugotavlja, da se to letos dogaja približno štirinajst dni prej, kot običajno, kar je med drugim zagotovo dober pokazatelj sedanjih visokih temperatur.

Visoke povprečne 24-urne temperature

Sicer pa so bile v zadnjem obdobju omembe vredne tudi povprečne 24-urne temperature. Ponekod so namreč presegale 23 stopinj Celzija in so bile tako višje celo od lanskoletnega junijskega povprečja, ki je bilo, denimo, na Tržaškem 22,7 stopinje, v Gradišču ob Soči pa 21,9 stopinje Celzija. Zlasti ob morju so bile za ta čas tople noči. Živo srebro se tik ob morju že vsaj tri noči ni spustilo pod 20 stopinj Celzija.

V višjih slojih kot v prvi polovici julija

Tudi pogled v višje sloje potrjuje sedanje nenavadno dogajanje. Radiosonda iz Rivolta pri Vidmu v sosednji Furlaniji Julijski krajini je vse minule dni beleži na višini 1500 metrov v prostem ozračju temperature okrog 13 stopinj Celzija, kar bi, glede na dolgoletna povprečja, sodilo v prvo polovico julija. Ozračje je trenutno za približno štiri stopinje Celzija toplejše od dolgoletnega povprečja ničta izoterma pa se zadržuje skoraj 1000 metrov višje.

Vplivi atlantskega zraka se bodo počasi stopnjevali in zlasti v prihodnjem tednu povečali.

Anticiklon s subtropskim zrakom trenutno še ostaja na svojem mestu, vendar, čeprav zelo počasi, popušča. Vplivi atlantskega zraka, ki je v minulih dneh obrobno in delno pronical zlasti v severnih predelih, se bodo iz dneva v dan stopnjevali. Do vključno nedelje bo ta proces upočasnjen in nekoliko manj opazen, medtem ko po nedelji ali ponedeljku lahko pričakujemo, če sodimo po zadnjih modelih, občutnejšo spremembo.

Občasna nestanovitnost bo vsekakor že v prihodnjih dneh nekoliko pogostejša, tako časovno kot krajevno. V začetku prihodnjega tedna pa kaže na izrazitejšo spremembo tipologije ozračja.

Če je bil večji del Evrope doslej pod vplivom subtropskih zračnih gmot, bo v začetku prihodnjega tedna prehodno odigral glavno vlogo bolj vlažen in nestanoviten atlantski zrak. Našim krajem se bo namreč približala atlantska višinska dolina, ki se bo, kot kaže, poglabljala.

Prevladovalo bo sončno vreme, v gorah bo nestanovitno

Od danes pa do vključno nedelje bo prevladovalo sončno vreme z občasno zmerno oblačnostjo. Več spremenljivosti bo zlasti v goratem svetu v popoldanskih urah, kjer bodo nastale krajevne plohe in nevihte. Ni izključeno, da se bo ponekod kakšen nevihtni oblak spustil do ostalih predelov.

Toplo bo, na trenutke tudi soparno. Najvišje dnevne temperature bodo do okrog 31 stopinj Celzija. Ob obali in v neposrednem zaledju bo čez dan pihal maestral, zato bodo dnevne temperature za kakšno stopinjo Celzija nižje. V nedeljo popoldne že kaže na morebitno nekoliko večjo krajevno nestanovitnost.

V ponedeljek in torek bo, kot je videti po zdajšnjih izgledih, prevladovalo spremenljivo oblačno vreme, pojavljale se bodo krajevne padavine, deloma plohe in nevihte. Ozračje se bo postopno ohladilo.

BRA


Najbolj brano