Doma se vedno dobro počutijo

Drevi ob 20. uri bo pred Mestno hišo v Ljubljani slavnostna otvoritev evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah. V Tacnu bo jutri na vrsti prvi sklop kvalifikacij, vrhunec dogajanja pa bo čez vikend, ko se bodo delile medalje v posamični konkurenci.

Slovenska  reprezentanca pred evropskim prvenstvom v 
slalomu na divjih vodah v Tacnu. Foto: Kajakaška Zveza Slovenije
Slovenska reprezentanca pred evropskim prvenstvom v slalomu na divjih vodah v Tacnu. Foto: Kajakaška Zveza Slovenije

NOVA GORICA > Savske brzice oziroma domača proga že pregovorno prinašajo določeno izhodiščno prednost gostiteljem, ki imajo tam izbirne tekme. Tacen je ne nazadnje glavni vadbeni poligon za slovensko reprezentanco, ki tudi letos računa na lep izkupiček. V prevodu to seveda pomeni medalje. Slovenija se lahko na slalomskih evropskih prvenstvih (EP), ki imajo 20-letno zgodovino, pohvali z bogato bero posamičnih odličij. Prav v Tacnu leta 2005 jo je s srebrom začel Peter Kauzer. Hrastniški kajakaš je nato v nadaljevanju športne poti dopolnil svojo zbirko lovorik. Nekdanji evropski in svetovni prvak je lani osvojil tudi težko pričakovano olimpijsko medaljo.

Srebro iz Ria je Kauzerju gotovo dalo dodatno tekmovalno spodbudo. V Tacnu se od vselej počuti zelo dobro, veselijo pa ga tudi posodobitve na sami progi oziroma v njenem spodnjem delu. “Bil je že čas, saj je bila proga že precej dotrajana. Upam le, da pri tem ne bo ostalo in se bo vse skupaj še nadgradilo in bomo manj odvisni od vodostaja,” je povedal Kauzer, ki so mu prav v Tacnu na tekmah svetovnega pokala nemalokrat pripadle naslovne vloge.

Tekmovalni spored v Tacnu:

> četrtek, kvalifikacije od 14. ure: C-2, C-1 ženske, K-1 moški.

> petek, kvalifikacije, od 9. ure: K-1 ženske, C-1 moški; ekipne tekme, finale, od 13.05: C-2, C-1 ženske, K-1 moški, K-1 ženske, C-1 moški.

> sobota, polfinale, od 11.05: K-1 moški, C-1 ženske, C-2; finale, od 15.05: K-1 moški, C-1 ženske, C-2.

> nedelja, polfinale, od 11.35: K-1 ženske, C-1 moški; finale, od 15.05: K-1 ženske, C-1 moški.

Je pa EP, ki je v zadnjem obdobju na sporedu vsako leto, še po nečem posebno. Gre pravzaprav za uvodno tekmo sezone, na kateri se bo pomerila večina najboljših slalomistov na svetu. V prvih spomladanskih mesecih oziroma pripravljalnem obdobju so bili praviloma razpršeni. Priložnosti za primerjavo so tako nudili le posamični treningi oziroma pregledne tekme.

Upoštevati velja tudi, da gre za poolimpijsko sezono, v kateri se zastavljajo nove oziroma nadgrajujejo preverjene zgodbe, ki naj bi nov vrhunec doživele čez štiri leta v Tokiu. Kakorkoli, prava slalomska sezona se torej v Tacnu šele začenja. Rezultati na EP so lahko določen kazalec uspešnosti sezone, ni pa nujno. O tem bi lahko kaj več povedala Luka Božič in Sašo Taljat. Člana Soških elektrarn bosta v Tacnu pred svojimi navijači pomahala v slovo kanuju dvosedu. Svojo najuspešnejšo sezono sta leta 2014 odprla z bronom na evropskem prvenstvu in sklenila z naslovom svetovnih prvakov. Lani sta se okitila z evropskim srebrom, potem pa je sledilo olimpijsko razočaranje.

Slovenska reprezentanca v Tacnu:

> K-1 moški: Peter Kauzer, Martin Srabotnik, Žan Jakše.

> K-1 ženske: Urša Kragelj, Eva Terčelj, Ajda Novak.

> C-1 moški: Benjamin Savšek, Anže Berčič, Luka Božič.

> C-1 ženske: Nina Bizjak, Alja Kozorog, Lea Novak.

> C-2 moški: Luka Božič- Sašo Taljat.

Zanimivo bo videti tudi, kako se bo v novih razmerah odrezal Božič, ki je začel novi štiriletni ciklus, v katerem se bo posvečal izključno posamični karieri. Benjamin Savšek je med kanuisti močan tekmec, a hkrati tudi velik izziv. V letih 2014 in 2015 je krojil vrh na evropskih in svetovnih prvenstvih. Grenak priokus iz Ria pa bo poskušal sprati prav na tacenskih brzicah, na katerih se kot doma počuti tudi Urša Kragelj. Kajakašico solkanskega kluba tudi sicer vežejo na prvenstva stare celine lepi spomini. Prvo medaljo v članski konkurenci je osvojila leta 2010, ko je bila bronasta v Bratislavi, lani pa je na Slovaškem posegla še po srebru. “Fizično sem dobro pripravljena, želja po dobrem rezultatu pa je velika. Podobno pa bržkone razmišljajo tudi tekmice, ki veslajo že na visoki ravni,” je povedala Kragljeva.

Žensko zastopstvo iz KK Soške elektrarne bo v Tacnu, vsaj kar zadeva število čolnov, v večini. Kanuistke so postale del olimpijskega sporeda, zato bo ta, za dekleta zahtevna disciplina, deležna vse večje pozornosti. V Tacnu bosta slovenske barve zastopali Nina Bizjak in Alja Kozorog, zanimivo pa bo videti primerjavo z mednarodno konkurenco. V Tacnu, kjer so imeli ta mesec še precej dodatnega dela zaradi povodnji, ki je aprila uničila del prizorišča, bodo gostili tekmovalce iz 24 držav, v petek pa bodo že podelili prve komplete medalj v ekipnih vožnjah.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano