Predsednik evropskega parlamenta obljubil podporo Goricama

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Taiani je na srečanju z goriškimi župani odločno podprl zamisel o tem, da bi območje postalo posebna evropska ekonomska cona. Obljubil je, da bo projekt dobil pokroviteljstvo evropskega parlamenta.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Zamisel o čezmejnem ekonomskem območju s posebnimi ugodnostmi, posebej za nova ter srednja in majhna podjetja, ni nova, v zadnjem času pa na goriškem dobiva nov zagon. Župani Nove Gorice, Šempetra-Vrtojbe in Gorice Matej Arčon, Milan Turk in Ettore Romoli takšno cono vidijo kot naravno nadgradnjo sedanjega Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje, v katerega so vključene vse tri občine.

“Zamisel je odlična in ni v nasprotju z načeli evropske gospodarske politike. Zdaj je na vladah obeh držav, da to cono opredelita in dobita pristanek evropske komisije,” je popoldne v Gorici povedal Antonio Taiani, ki se je prej srečal z lokalnimi oblastmi ter si ogledal Trg Evrope na meji ter se na mesti razgledal izpred samostana na Kostanjevici.

Prepričan je, da takšna sporočila o sodelovanju Evropa potrebuje. Še posebej zdaj, ko se sooča s tremi velikimi težavami: brezposelnostjo mladih, selitvenimi tokovi in terorističnimi grožnjami. Državljani od unije pričakujejo, da jih bo ščitila in na njene ustanove ponovno zrejo z večjim zaupanjem in optimizmom, je poudaril predsednik parlamenta. Podoba uspešne Evrope prihodnosti, meni, je mozaik, “čezmejno sodelovanje med mestoma, kakršni sta Gorica in Nova Gorica pa eden od kamenčkov, ki ga sestavljajo.”VH


Najbolj brano