V prihodnjih dneh nas čaka muhasto aprilsko vreme

Ozračje se v tem tednu ni umirilo, pomladna nestanovitnost se nadaljuje. Po odhodu hladnega višinskega jedra, o katerem smo pisali minuli teden, je naše kraje v ponedeljek zajela hladna severna višinska dolina, že v prihodnjih urah pa se bo začel udejanjati obrat od jugozahoda, od koder bo pritekal toplejši, toda vlažen sredozemski zrak. Vmes se je med premikanjem vremenskega težišča včeraj prehodno okrepil anticiklon, ki pa bo že v prihodnjih urah oslabel.

Od jugozahoda bo začel pritekati bolj vlažen in toplejši 
zrak.
Od jugozahoda bo začel pritekati bolj vlažen in toplejši zrak. 

PRIMORSKA > Hladna severna višinska dolina - za razliko od kolikor toliko običajnega pomladnega dogajanja - povečini ni prinesla kakšnih izrazitejših pojavov, le povečano spremenljivost.

O nevihtah, ki so ob vdorih hladnega zraka v pomladnih mesecih razmeroma pogoste, pri nas ni bilo ne duha ne sluha, razen kakšne redke izjeme. Razlog gre iskati v za ta čas prenizkih temperaturah. Energija v ozračju je bila razmeroma skromna, dogajanje pa, kljub spremenljivosti, manj živahno.

Vrnili v zgodnjo pomlad

Ob pronicanju severnega zraka se je ozračje po pričakovanjih še dodatno, a postopno ohladilo. Včerajšnje jutro je bilo ponekod kar mrzlo. Najnižje temperature so, razen ob morju, povečini padle pod deset stopinj Celzija, ponekod še bolj, kar je za ta čas veliko. Tudi podnevi, kljub delnemu izboljšanju, ni bilo pomladansko.

Radiosonda iz Rivolta pri Vidmu v sosednji Furlaniji Julijski krajini je včeraj opolnoči na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila +2,4 stopinje Celzija, kar je skoraj pet stopinj Celzija manj od dolgoletnega povprečja. Ničta izoterma je bila ob isti uri na višini 1854 metrov kakšnih 700 metrov nižja od običajne. Spet je vreme zašlo v temperature, značilne za konec marca ali začetek aprila.

Otoplilo se bo

Z obratom od jugozahoda bo proti nam v tem koncu tedna pritekal sredozemski zrak, zato se bo ozračje otoplilo. Hkrati pa bodo jugozahodni tokovi prinašali tudi vlago.

Zato v prihodnjih dneh povečini ne bo prevladovala jasnina, prej lahko pričakujemo spremenljivost, nebo bodo kar pogosto prekrivali oblaki, občasno pa se bodo pojavljale tudi padavine. Spremenljivo vreme z občasno nestanovitnostjo se bo torej nadaljevalo, le da bodo temperature višje.

Padavine zlasti nocoj in jutri

Kdaj bo več oblakov, kdaj in kje več sonca, je težko oceniti. Šlo bo v glavnem za nezanesljivo in spreminjajoče se aprilsko vreme, ki bo različno tudi iz kraja v kraj ali iz ure v uro. Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, možne bodo občasne krajevne padavine, ponekod lahko nastane kakšna ploha.

Padavine bodo, kot kaže, verjetnejše in pogostejše od poznih popoldanskih ali večernih ur dalje. Ob morju bo predvidoma čez dan nekaj več spremenljivosti, ne gre izključiti tudi morebitnih občasnih delnih razjasnitev. Pihal bo šibak do zmeren jugovzhodni veter.

Jutri se bo nadaljevalo spremenljivo do pretežno oblačno vreme, občasno se bodo pojavljale krajevne padavine, vmes bodo lahko posamezne plohe, morda tudi kakšna nevihta. Pihali bodo šibki do občasno zmerni južni vetrovi. Toplo bo, najvišje dnevne temperature bodo nad 20 stopinjami Celzija.

V soboto in nedeljo kaže na delno jasno do spremenljivo oblačno vreme z nekoliko manjšo možnostjo občasnih krajevnih padavin.

Več sonca bo v dopoldanskih urah, več oblakov pa v popoldanskih, ko ne gre izključiti posameznih krajevnih ploh ali neviht. Pihali bodo šibki južni vetrovi, toplo bo, najvišje dnevne temperature bodo do približno 25 stopinj Celzija.

BRA


Najbolj brano