Pas je dodatek za slogovno piko na i

Se vam kdaj zgodi, da se pogledate v ogledalo, pa kljub pregrešno dragi obleki in finemu materialu nekaj manjka? Na sebi imate uhane, zapestnico. Dodatki, ki vaš videz običajno naredijo popoln. Tudi večernemu make upu in urejeni pričeski ste posvetili nekaj časa, pa vseeno še nekaj manjka.

“Mornarski” pas
“Mornarski” pas 

Doma imam kar nekaj dodatkov, za katere bi marsikdo rekel, da so brez pomena. Vendar, ko gradim celostno podobo za kakšno maturantko ali poslovno žensko, me prav ti kosi rešijo, da je izbrano oblačilo videti lepše in popolnejše. Videz pa ni samo popoln. Dober pas pripomore k več mladostnosti, svežini. Oblačilo postane bolj drzno, bolj estetsko. Seveda barvo, materiale in širino pasu prilagajam vrsti oblačila, izbranemu dogodku in predvsem osebi, ki obleko nosi.

Ko pomislimo na pas, imamo pred očmi pasove, ki so predvsem funkcionalni in praktični. Na takšne, ki držijo naše vsakdanje kavbojke, da nam ne padejo z bokov. Vendar tudi klasičen pas nekako polepša naš videz in ni nujno, da ima samo običajno zaponko. Te so lahko različnih oblik, vzorcev ali barv.

Pravzaprav so pasovi tisti, ki jih - vsaj pri meni - nikoli ni dovolj. Klasičen črni pas je primeren za vse vrste hlač. Od elegantnih do jeansa. Vendar je tudi za kavbojke priporočljivo, da imamo pas v drugem barvnem odtenku ali vzorcu. Z njimi prav na hitro popestrimo naše oblačilo in razbijemo monotonost.

Fine, elegantne hlače dopolnimo z ožjimi pasovi. Ti se lahko ovijejo tudi dvakrat, s čimer izstopimo iz strogih, klasičnih okvirjev.

Nosimo lahko tudi pasove izven zank na naših hlačah. Hlače s povišanim pasom ali pa oblekice dodelamo s pasovi, ki so narejeni iz gladkega pravega ali umetnega materiala. Lep videz naredijo kovinske zaponke, pentlje, trakovi. Je pa lahko tudi ves pas iz mehke kovine ali materiala, ki se sveti kot ogledalo. Barva, ki mi je trenutno zelo ljuba, je rose gold. Poda se k vsem barvnim odtenkom. Modro poslovno obleko, denimo, razbije, jo naredi šik in zelo sodobno.

So tudi pasovi, ki spominjajo na korzet. Tisti seksi dodatek, ki je dobrih dvesto let krasil ženske silhuete, poudarjal obline, ženske pa naredil še bolj vitke in zapeljive. V starih časih je bil skrit pod oblačilom, danes je prilagodljiv in viden kot pas. Lahko je asimetričen, narejen iz dveh delov in zvezan s tankimi trakovi, s kovicami ali pa enostavno zavezan v pentljo.

Prelep poslovni videz da je pas, ki je v istem odtenku kot je krilo. Pas je širši in asimetričen, lahko prepleten s tanjšimi pasovi in drži belo bluzico, da nam ne uhaja izza krila. Visoke pete v tej kombinaciji pa dajo pridih ženstvenosti.

Pasovi, ki niso gladki, imajo lahko vzorčke, vtisnjene v material. Te podrobnosti smejo biti pisane ali pa kar čez in čez preluknjane. Ena in druga polovica sta povezani s tanjšimi trakovi, ki se na koncu zaključujejo s cofki ali kovinskimi detajli.

Poznamo tudi pasove, ki so široki in se zapenjajo na klasičen način. Vendar je zaponka padajoča, nežna, s tem dodatkom pa podoba pridobi drznost. Priporočam, da k takšnemu pasu obujete gležnarje ali škorenjce, ki mehko padajo proti stopalom. Peta naj bo stabilna.

Tudi plašč oplemenitimo s pasom. Lahko je iz enakega materiala ali pa se spet igramo s kontrasti.

Moški imajo na razpolago pasove iz različnih materialov. Ti so gladki, brušeni ali pa lakasti. Lakasti pasovi so primerni za večerne različice, ko se gospodje oblečejo v smoking in obujejo lakaste čevlje. Gladki črni ali rjavi pasovi, ki so široki tri do štiri centimetre, so primerni za elegantne hlače. Rjava barva lepo pristoji k temno modrim hlačam in beli srajci. Lisičje rjavi pas je zelo šik, denimo, s poletnimi hlačami bež barve, modro karo srajco in modrim telovnikom.

Moške pasove krasijo zaponke različnih oblik in iz različnih materialov. Zaponke so lahko svetleče ali mat. V temni ali svetli kovini. Srebrne ali v barvi starega zlata. Lahko so “polne”, da delujejo kot ploščica. Ta je lahko z napisom znamke ali pa okrašena z vzorci, običajno čistih linij in črt.

Naše krepkejše polovice - moški imajo tudi možnost obojestranskega pasu. Sicer so malo dražji, vendar zelo priročni in praktični. Primerni za tiste, ki so veliko na službenih poteh in si s tem prihranijo zadrego in nošenje odvečne prtljage, če bi nujno potrebovali črn pas namesto rjavega ali obratno.

Za vsakodnevno uporabo jeans in športnih hlač se nosi širše pasove. Tudi zaponke so masivnejše in delujejo bolj grobo. Za kavbojke so primerne zaponke, ki nimajo sijaja, lahko imajo plitve zareze, da so videti bolj starinske. Za pogumnejše oziroma tiste, ki imate radi posebne stvari, so tudi zaponke drugačnih oblik. Mogoče kot kavelj, ki se zapne na usnjeno podlago. Pa pasovi, ki so kombinirani z dvema različnima materialoma. Usnje in blago. Ali pa pleteni kot kita, iz vrvi ali drugačnih naravnih materialov. Takšni so primernejši za poletne mesece, lahkotnejše hlače, morebiti jadralske bermude.

Kljub temu da imamo ženske vedno več izbire pri oblačilih in dodatkih, našim moškim potihem zavidamo. Saj poznate tisti občutek: “Manjša izbira, pomeni lažjo odločitev!”

METKA ALBREHT


Najbolj brano