Stoltenberg: Nato razmišlja o krepitvi sil v Afganistanu

Nato razmišlja o ponovni krepitvi svojih sil v Afganistanu, je v danes objavljenem intervjuju za nemški časopis Welt am Sonntag dejal generalni sekretar zavezništva. Okoli 13.000 pripadnikov Natovih enot trenutno z urjenjem afganistanskih sil pomaga v boju proti islamističnim upornikom. O krepitvi naj bi odločali konec maja oziroma junija.

Nato razmišlja o ponovni krepitvi svojih sil v Afganistanu, je 
dejal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Foto: STA
Nato razmišlja o ponovni krepitvi svojih sil v Afganistanu, je dejal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Foto: STA

BERLIN > Glede na zahtevno varnostno situacijo zavezništvo 28 držav razmišlja o povečanju svojega osebja misije Odločna podpora, ki uri in svetuje afganistanski vojski, je dejal Jens Stoltenberg.

Po njegovih besedah je urjenje lokalnih sil “najboljše orožje za boj proti terorizmu”. “S tem jih usposabljamo, da bodo lahko z lastnimi silami stabilizirali svojo državo. To je bolje, kot pošiljati Natove sile, ki branijo te države,” je izpostavil.

Dejal je še, da si želi Nato povečati svojo vlogo v boju proti mednarodnemu terorizmu. “V veliki meri to že opravljamo, denimo v Afganistanu in Iraku, vendar pa imamo potencial, da storimo veliko več,” je dodal.

Prve odločitve glede povečanja števila vojakov v Afganistanu bodo po njegovih besedah sprejeli na vrhu Nata konec maja, dokončno pa junija. Poleg tega se sicer posvetujejo tudi o tem, da mandata misije ne bi podaljševali vsako leto, temveč bi veljal več let. “S tem bi lahko določili dolgoročnejšo perspektivo,” je povedal generalni sekretar.

Zavezništvo je svojo vojaško misijo v Afganistanu zaključilo leta 2014. Zatem so se okrepili napadi talibanov, število žrtev v afganistanskih vrstah in med civilisti pa se je povečalo. Talibani so prejšnji teden v vojaški bazi na severu države pobili najmanj 135 afganistanskih vojakov.

STA


Najbolj brano