Sodišče: Novič je moril iz maščevanja

Milko Novič je kriv umora Janka Jamnika, je razsodilo okrožno sodišče v Ljubljani. Za umor iz “brezobzirnega maščevanja” mu je izreklo 25 let zapora, zaradi ponovitvene nevarnosti pa je zanj odredilo pripor. Novičev zagovornik pravi, da je takšna sodba hud poraz pravosodja.

Milko Novič je ob prihodu na sodišče deloval dokaj 
sproščeno, ko so ga pravosodni policisti odpeljali iz dvorane 
v pripor, pa si je  pobito snel kravato.  Foto: STA
Milko Novič je ob prihodu na sodišče deloval dokaj sproščeno, ko so ga pravosodni policisti odpeljali iz dvorane v pripor, pa si je pobito snel kravato.  Foto: STA

LJUBLJANA > Milko Novič je napovedoval, da bo za medije kaj več povedal po izreku sodbe, a priložnosti za to ni dobil. Takoj po izreku so ga pravosodni policisti odpeljali v pripor, saj je sodišče ocenilo, da obstaja ponovitvena nevarnost. Novič je izrek poslušal mirno. Medtem ko je sodnica Špela Koleta več kot uro pojasnjevala sodbo, je gledal predse, odkimaval in pobito pestoval glavo v rokah. Ko je bila sodnica pri koncu in sta v dvorano prišla pravosodna policista, da bi Noviča pospremila v pripor, si je snel kravato.

Sodba ga je zlomila

Odvetniška ekipa se je pri Noviču zadržala še nekaj minut, iz sodne dvorane pa prišla s solzami v očeh. O tem, kako je Novič sprejel sodbo, je več povedal njegov zagovornik Jože Hribernik: “Gospod Novič je ne samo razočaran, ampak zlomljen. Rekel je, 'saj ne vem, če bom to preživel'. Upajmo, da bo. Rabi zdravila; poskrbeli bomo, da jih bo dobil v pripor.” Obramba se bo na pripor pritožila že danes, sledila pa bo tudi pritožba na sodbo.

Je žena posumila?

Milko Novič je po ugotovitvah sodišča nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika umoril zaradi “brezobzirnega maščevanja”. Novič namreč ni mogel preboleti, da je zaradi krivdnih razlogov izgubi službo na inštitutu.

Sodnica je glede strelskih delcev sledila izvedenskemu mnenju Franca Sabliča. Ta je ugotovil, da imajo delčki, najdeni na Novičevi jakni, rokah in čelu, enako sestavo kot delčki, najdeni v tulcu na kraju umora. Sodnica je izpostavila, da je sodila tudi na podlagi drugih dokazov. Novič za čas umora nima alibija, meritve pa so pokazale, da bi v času, ki ga je imel na razpolago, lahko prišel na kraj umora. Morilec se je po ugotovitvah sodišča pripeljal s kolesom, Novič pa je tik preden so k njemu prišli kriminalisti, očistil svoje kolo, češ da ga pripravlja na novo sezono. Bremeni ga dejstvo, da si je kak mesec pred umorom na spletu ogledoval ponudbo orožja. Kot neresnične so se izkazale njegove trditve, da je bil v času umora doma za računalnikom. Pregled njegovega računalnika je pokazal, da ga je prižgal šele po 22. uri. Takrat je tudi začel prebirati novice o umoru, ni pa poklical svoje žene in jo povprašal, ali je z njo vse v redu. Novičeva žena je namreč zaposlena na Kemijskem inštitutu in se je usodnega 16. decembra 2014 udeležila novoletne zabave, na katero je bil namenjen tudi Jamnik, a je bil malo pred 20. uro na parkirišču pred gostilno umorjen. Sodišče je izpostavilo izjavo Novičeve žene, da si je ob prihodu domov oddahnila, ko je videla, da je možev avto parkiran na istem mestu kot takrat, ko je šla zdoma. “Sodišče ugotavlja, da je celo žena obtoženega posumila, da je obtoženi možni storilec,” je dejala sodnica.

Izločitev javnosti

“Kar se mojega strokovnega dela tiče, sem seveda zadovoljna z obsodilno sodbo, glede ostalega pa je človek težko zadovoljen s tem, zaradi česar je prišlo do tega postopka,” je po izreku sodbe dejala tožilka Blanka Žgajnar, ki je sicer predlagala tridesetletno zaporno kazen. Novičevi zagovorniki so “šokirani”, pa je povedal Hribernik. “To pravosodje že itak ni v dobri koži, ugled je nizek, s to sodbo je padec strahoten,” je dejal.

Milko Novič je po rodu Kraševec, na zadnjih lokalnih volitvah pa je bil kandidat stranke SDS za sežanskega župana. Sojenje je vseskozi spremljalo več deset Novičevih podpornikov. Ker so pogosto motili obravnave, so bili na narokih redno prisotni varnostniki. Ko je sodnica včeraj naznanila, da gre Novič ponovno v pripor, je javnost začela glasno protestirati zoper sodbo, sodnico in tožilko pa med drugim zmerjati, da sta “prasici”. Sodnica je dala javnost odstraniti iz dvorane, ob koncu pa dejala, da načelo javnosti ne pomeni, da ta lahko vpliva in pritiska na sodnika. “Naše odločitve niso vedno všečne, kar ne pomeni, da niso pravilne,” je poudarila. JANA KREBELJ


Najbolj brano