Pevski poklon mojstru Merkuju

Akademski pevski zbor (APZ) Tone Tomšič Univerze v Ljubljani je obeleževanju svoje 90-letnice pridal novo dvojno zgoščenko z dirigentko Jerico Gregorc Bukovec. V prvem delu se je poklonil spominu na leta 2014 preminulega Prešernovega nagrajenca Pavleta Merkuja, v drugem delu je s pomočjo sodobnih skladateljev raziskal zvočnost slovenskih pokrajin.

Pavle Merkù (1927-2014) Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Pavle Merkù (1927-2014) Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Prvi del zgoščenke, In memoriam Pavle Merkù, je zbor posnel po treh mesecih dela z novo dirigentko, ki je vodenje zbora prevzela jeseni 2015. Kot je Jerica Gregorc Bukovec povedala na včerajšnji predstavitvi, je zamisel za poklon velikemu slovenskemu skladatelju, slovenistu in etnomuzikologu, ki je živel v Trstu in se je ob glasbi posvečal raziskovanju ljudskega izročila v Benečiji, Reziji, Terski dolini in Nadiških dolinah, dal njen predhodnik Stojan Kuret. Sama je k projektu pristopila nekoliko drugače ter k sodelovanju povabila raziskovalko ljudskega blaga Ljobo Jenče in skladateljico elektroakustične glasbe Bojano Šaljić Podešva.

Na drugem delu dvojne zgoščenke so pevci zabeležili lanski jubilejni letni koncert Zvenenja Slovenije, na katerem so se zvočno sprehodili skozi slovenske pokrajine s pomočjo sedmih domačih skladateljev, ki so za to priložnost uglasbili besedilo enega izmed literatov iz določene pokrajine, pri tem pa izhajali tudi iz motivov ljudskih plesov teh pokrajin. To so bili Tadeja Vulc, Petra Strahovnik, Ambrož Čopi, Patrick Quaggiato, Damijan Močnik in Andrej Makor.

Po besedah muzikologinje Simone Moličnik, ki je prispevala spremno besedilo, poklon Merkuju prinaša avtentično ljudsko izročilo, ki ga je, izhajajoč iz njegovih etnomuzikoloških zapisov, interpretirala Ljoba Jenče.

Ob tem je zbor interpretiral njegova zborovska dela in dela drugih skladateljev, vse pa je v zvočno celoto prepletla Bojana Šaljič Podešva, ki je ustvarila elektroakustično zvočno okolje ter vanje vpela odlomke iz enega zadnjih intervjujev z Merkujem.

Na drugem delu zgoščenke, na katerem se je zbor poklonil slovenskemu ljudskemu izročilu, so skladatelji po presoji muzikologinje ustvarili zvočne pejsaže slovenskih pokrajin. “Zazvenela je Slovenija, a ne tista daljna, ampak tista, ki je prvinska, v nas, ki odseva davnino in hkrati povezuje s sodobnostjo,” je povedala Simona Moličnik.

APZ, v katerem prepevajo študenti ljubljanskih fakultet in se že od samega nastanka leta 1926 uvršča med najpomembnejše predstavnike slovenskega zborovstva, je lani poleg 90-letnice od nastanka obeleževal 70-letnico ponovne vzpostavitve po drugi vojni ter 75-letnico zadnjega koncerta pred kulturnim molkom. Letošnji letni koncert bo izvedel 13. maja v Slovenski filharmoniji. Poustvaril bo dva stavka iz glasbeno-scenskega dela Lojzeta Lebiča Fauvel 86, ki ga je v osemdesetih letih tudi krstno izvedel, ter noviteto skladateljice Nane Forte.

STA


Najbolj brano