Za praznike bo vreme - aprilsko

Večjih vremenskih sprememb, razen torkovega obrobnega vpliva hladne vremenske fronte, tudi v prvi polovici tega tedna nismo dočakali. Pa vendar se vremenski presežki postopno umirjajo in dogajanje postaja vsaj nekoliko skladnejše s sezonskim. Ne gre pozabiti, da so bile v zadnjem obdobju temperature skoraj ves čas občutno višje od dolgoletnega povprečja, letošnji marec pa je bil med najtoplejšimi doslej.

Anticiklon bo postopno nekoliko oslabel.
Anticiklon bo postopno nekoliko oslabel.  

PRIMORSKA >Torkov obroben prehod severne vremenske fronte je ponekod destabiliziral ozračje, zlasti nad severnimi in osrednjimi predeli države so se pojavljale občasne padavine, deloma plohe in nevihte. Najmanj jih je bilo ob morju, kjer je povečini padlo le nekaj kapelj dežja. Vremenska fronta pa je vendarle delno spremenila tipologijo zraka. Za njo je prehodno zapihala burja in ozračje se je nekoliko ohladilo.

Če je pred vremensko fronto radiosonda iz Rivolta v sosednji Furlaniji Julijski krajini v torek opoldne na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila +8 stopinj Celzija, se je opolnoči temperatura na isti višini spustila za slabe tri stopinje Celzija. Ozračje torej še ostaja nadpovprečno toplo, toda manj kot v minulih dneh. Do nedavna je bil, glede na dolgoletno povprečje, odklon temperature pozitiven za približno pet stopinj Celzija, trenutno pa je le še za približno dve stopinji Celzija. Lahko ocenimo, da je do nedavna vremensko dogajanje prehitevalo čas za kakšnih pet ali občasno tudi več tednov, trenutno pa le še za dva.

Velikonočna sprememba

Po tem modelu se bo, kot kaže, povečini nadaljevalo podobno dogajanje v tem prazničnem koncu tedna. Anticiklon se bo pod vplivom hladnejšega in bolj vlažnega severnega zraka postopno umikal in bo deloma oslabel. Nastalo bo območje enakomernega zračnega tlaka.

V prihodnjih dneh bodo prevladovali zahodni tokovi, prek katerih bo občasno pritekal nekoliko bolj vlažen zrak, ki bo od časa do časa dobil nekoliko bolj severne smernice. Temperature bodo povečini nižje od dosedanjih. Zlasti od sobote dalje, ko bo naše kraje dosegla plitva višinska dolina, se bo delno povečala nestanovitnost in se bo vreme prehodno poslabšalo. Velikonočna sprememba bo nato, kot kaže, povzročila vrzel v zračnem tlaku, ki bo vplivala na vreme pri nas v prihodnjem tednu, ko bo predvidoma nekaj več spremenljivosti in bomo občasno beležili nižje temperature. Šlo bo za manjši korak nazaj, ki pa nas bo popeljal v sezonsko običajne razmere. Ne smemo pozabiti, da smo zadnje čase podoživljali številne vremenske presežke, ki so imeli bolj malo skupnega z rednim aprilskim dogajanjem.

Več sonca v dopoldanskih urah

Danes bo prevladovalo sončno vreme z morebitno občasno zmerno oblačnostjo, najvišje dnevne temperature bodo malo nad 20 stopinjami Celzija. V popoldanskih ali večernih urah ni povsem izključena kakšna posamezna krajevna ploha. Jutri bo zlasti v dopoldanskih urah nekaj več sončnega vremena, popoldne pa bo nastajala kopasta oblačnost. Ponekod bodo možne posamezne plohe ali kakšna nevihta. Nekoliko hladneje bo.

V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno, zlasti v popoldanskih urah bodo možne krajevne padavine, deloma plohe ali nevihte. V nedeljo kaže sprva na delno jasno vreme, zlasti v popoldanskih urah pa na spremenljivo oblačnost in na možnost krajevnih padavin, deloma ploh ali neviht. V ponedeljek bo, kot kaže, še nestanovitno vreme.

BRA


Najbolj brano