Türka skrbi erozija mednarodnih norm in odrivanje ZN na obrobje

Nekdanji predsednik Danilo Türk, ki je s kolegi iz Madridskega kluba v torek obiskal generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa, je dejal, da ga skrbi erozija mednarodnih norm morale in prava ter odrivanje ZN na obrobje, kar v zgodovini ni bilo nikoli dobro za svet.

Danilo Türk Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Danilo Türk Foto: Tomaž Primožič/Fpa

NEW YORK > Z Antoniem Guterresom so člani Madridskega kluba nekdanjih predsednikov držav govorili o uresničevanju razvojnih ciljev tisočletja in vprašanjih terorizma oziroma nasilnega ekstremizma, pri čemer jih je generalni sekretar ZN obvestil o reformah, ki bodo tem dejavnostim znotraj sistema ZN dale višji profil. Guterres je oprav tako član Madridskega kluba, vendar pa je članstvo za čas mandata na čelu ZN zamrznil.

“Govorili pa smo tudi o splošnem stanju ZN, ki je zaskrbljujoče, ker se ZN odriva na rob mednarodnega dogajanja. Generalni sekretar v teh razmerah na žalost ne more veliko storiti. Osebno sicer menim, da je trenutek, ko bi moral izpostaviti močan profil organizacije, ker je erozija mednarodnih norm morale in prava zaskrbljujoča,” je dejal Danilo Türk, ki se je lani prav tako potegoval za položaj, ki ga danes zaseda Portugalec.

Problematična uporaba sile

Nekdanji predsednik republike je omenil, da je slišal, da njegova kandidatura ni bila uspešna zaradi prevelikega moralizma v odgovorih in nastopih.

Na vprašanje o legalnosti ameriškega bombardiranja sirskega letališča je Türk najprej poudaril, da je jasno, da je uporaba kemičnega orožja prepovedana, vendar pa v tem primeru ni bilo nobene preiskave ali objektivne ugotovitve, za kaj je šlo.

S tega vidika je uporaba sile mednarodnopravno in tudi s stališča ameriškega pravnega sistema problematična. “Vsaka uporaba sile odpira pravna in etična vprašanja in tudi ta jih,” je dejal.

Odnos novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa do Sirije se je spremenil in nastaja nova dinamika, Türk pa z vidika ZN meni, da je problem, ker je svetovna organizacija potisnjena na obrobje.

“Če bi ZN imeli možnost dati predloge, ki naj pripeljejo do političnega reševanja, bi jih dali. Vendar pa velike sile ne dovolijo resnejše vloge ZN. ZN so imeli doslej tri odposlance za Sirijo, med njimi dva vrhunska operaterja. Kofi Annan, Lakhdar Brahimi in sedaj Staffan de Mistura. Najboljši mediatorji ZN niso dobili dovolj prostora za predlaganje rešitev, ki bi politično delovale. Tak proces bi se moral ustaviti, mislim pa, da je to stvar, s katero se mora ukvarjati generalni sekretar ZN,” je dejal Türk.

ZN predstavljajo legitimnost celotne mednarodne skupnosti

Zanj je pomembno, da ZN ne sprejmejo vloge instrumenta, ki je na voljo samo takrat, ko so ga pripravljene uporabiti velike sile. ZN predstavljajo legitimnost celotne mednarodne skupnosti in bi morali biti sposobni artikulirati svojo voljo, jo narediti relevantno v odnosu do velikih sil.

“Pokazati morajo, da obstaja meja, do katere se jih lahko potiska na rob. Ne bi bilo dobro, da se ZN spremenijo v neko povečano humanitarno agencijo, ampak morajo postaviti meje uporabi sile. Pokazati, da je svet le napredoval in vsaka uporaba sile ni mogoča. Pri čemer ne gre le za primer Sirije.”

STA


Najbolj brano