Lahki skifist uspešen tudi med težjimi kalibri

Trenutno najboljši slovenski veslač Rajko Hrvat se je pred dnevi udeležil prve letošnje resnejše preizkušnje in se z zagrebškega Jaruna vrnil z dvema medaljama. Pozitivni občutki z zimskih treningov so bili tako potrjeni tudi v kakovostni mednarodni konkurenci, kar je za člana izolskega VK Argo dobra napoved pred ključnim delom veslaške sezone.

Lahki skifist Rajko Hrvat je zelo vzpodbudno začel novo 
tekmovalno sezono. Foto: STA
Lahki skifist Rajko Hrvat je zelo vzpodbudno začel novo tekmovalno sezono. Foto: STA

IZOLA > Rajko Hrvat je na tradicionalni dvodnevni regati v Zagrebu, kjer je sodelovalo približno 1200 veslačev iz dvanajstih držav, potrdil dobro pripravljenost. Prvi dan je osvojil tretje mesto med lahkimi enojci, kjer je zaostal le za domačinom Luko Radonićem in Slovakom Lukasom Babačem. Drugi dan tekmovanja je sledilo še nekoliko bolj presenetljivo drugo mesto med klasičnimi (težjimi) skifisti, kjer je bil drugi za Srbom Markom Marjanovićem.

“Prvi dan tekmovanj sem med lahkimi enojci malce slabše opravil s startom oziroma s prvimi 500 metri. Bil sem zakrčen, na kar me je opozoril tudi trener Iztok Butinar. Potem je bilo bolje, a mi je konkurenca že preveč ušla. Drugi tekmovalni dan sem nastopil še med navadnimi enojci, veslal sem bolje in osvojil drugo mesto, kar je dober znak. Zdaj nas čaka prvomajska regata na Bledu, ki je nekakšno mini državno prvenstvo. Tam bo selektor Iztok Čop preveril našo formo in se odločil, kdo bo v nadaljevanju sezone nastopal v reprezentanci,” je pojasnil Rajko Hrvat.

S Čopom še ni osebno govoril, a je zatrdil, da komunikacija na relaciji selektor-tekmovalci poteka brez težav, v njegovem primeru prek trenerja Butinarja.

Prvomajska regata v olimpijskem veslaškem centru na Bledu bo letos že 22. in 23. aprila, potem bo med 5. in 7. majem v Beogradu prva regata svetovnega pokala, med 26. in 28. majem pa bo v čeških Račicah še evropsko prvenstvo. Sledila bo druga tekma svetovnega pokala, ki bo v Poznanu med 16. in 18. junijem, medtem ko bo tretja v Luzernu na začetku julija. Svetovno prvenstvo bo letos šele konec septembra v ameriški Sarasoti na Floridi.

“O nastopu v lahkem dvojcu letos ne razmišljam, poleg tega bosta moj klubski tovariš Marko Bolha in Blejec Aleš Jalen letos resno poskusila skupaj ravno v tem čolnu. Ne obremenjujem se z rezultati, pripravljal se bom za vsako tekmo posebej. Prepričan pa sem, da bo treba trdo delati in vztrajati,” je zaključil Rajko Hrvat.

Izolan je zelo zadovoljen s službo v Slovenski vojski, saj so vadbene in protokolarne obveznosti takšne, da mu omogočajo kakovostno treniranje. Član Veslaškega kluba Argo iz Izole pa je poudaril tudi svoje zadovoljstvo pri delu z mlajšimi generacijami veslačev. Konec marca je z nasveti in izkušnjami aktivno pomagal izolski Osnovni šoli Vojke Šmuc, da je na državnem prvenstvu v veslanju s simulatorji v dvorani na Škofijah osvojila odlično drugo mesto, na kar je svetovni podprvak v lahkih skifih leta 2015 še posebej ponosen.

SANDI JERMAN


Najbolj brano