Čez noč se ne obrne

Čeprav so na obrobju Slovenije in delajo z dodatnimi stroški zaradi težke dostopnosti po zavitih in ozkih cestah, v Posočju večja podjetja stabilno poslujejo in načrtujejo širitve. Zaposlujejo 85 odstotkov prebivalcev.

V prihodnjih letih bodo potrebovali najmanj 70 dodatnih delavcev s tehnično izobrazbo, ki pa jih v dolini z manj kot 20.000 prebivalcev ni na razpolago.

Zato so se podjetja skupaj s tolminsko gimnazijo prvič podala v akcijo za pridobitev srednješolskega izobraževanja strojni tehnik. Oddelka jeseni žal ne bo, ker je prijavljenih zgolj deset devetošolcev, potrebovali bi jih najmanj petnajst.

So se pa v tej akciji vsi skupaj veliko naučili in ugotovili, da se z ustrezno promocijo lahko daleč pride. V preteklih letih so se za izobraževanje strojni tehnik odločali posamezniki, eden ali dva v generaciji devetošolcev v Posočju, letos jih je, kot že omenjeno, deset.

Zato bodo gimnazija in podjetja skupaj vztrajali pri usmerjanju mladih v tehnični poklic. Gimnazija bi z dodatnim oddelkom pridobila denar, gospodarstvo pa to, da jim v prihodnjih letih ne bo treba iskati delavce po celi Sloveniji ali zunaj države. Zavedajo se, da so uspešni tudi zaradi zaposlenih iz domačih logov, ki podjetja vsaj malo dojemajo za svoja.

Čez noč se nič ne obrne. Toda, če je že prvo leto skupna promocija obrodila sadove, bi z nadaljevanjem morda celo zbrali dovolj prijav za oddelek. Pri prepričevanju mladih pa je treba imeti ustrezno mero. Preveč agresivno oglaševanje se ne obnese. Ponujanje štipendij, opravljanje prakse in pozneje zaposlitev, je v današnjem času luksuz. Toda, najbolj od vsega privablja ustrezno plačilo za opravljeno delo. Na to vseskozi opozarja ravnatelj novogoriškega Šolskega centra Egon Pipan, ki meni, da mreža šol ni ključna in da je bistveno, koliko so podjetja pripravljena plačati za tehnični kader. Nekaj pa pri tem očitno ne deluje, glede na to, da inženirji odhajajo v tujino.


Preberite še


Najbolj brano