Ko v svet stopamo z daljšimi nogami

Ja, vem. Včasih so neudobni. Po nekaj urah nas bolijo stopala in občutek imamo, da v njih ne bomo zdržale še preostanek dneva. Pete. Večna dilema in sladka pregreha; kljub bolečinam v nogah jih rade nosimo. V njih imamo občutek, da smo bolj zapeljive, da v svet stopamo z daljšimi nogami; sploh tiste, ki ste nižje rasti, z njimi pridobite nekaj centimetrov višine.

S salonarji smo tudi v kavbojkam videti elegantne.
S salonarji smo tudi v kavbojkam videti elegantne. 

Pomembna je prava izbira salonarjev. Predvsem bodite pazljive, da kupujete pravo velikost. Če vam bodo čevlji preveliki, se vam bo noga v njih premikala in nehote boste krčile prste, da boste čevelj obdržale na nogi. S tem boste kaj hitro pridobile kakšen žulj, predvsem na palcih in seveda petah. Tudi pretesni čevlji na vaše stopalo ne delujejo najbolje.

Pozor na peto!

Pri nakupu salonarjev bodite pazljive tudi na to, kje se začenja ošiljena peta. Če je potisnjena na rob vaše pete, bo čevelj precej nestabilen. Super je, da ta koničasta stvar sede ravno v sredino vaše pete. Noga bo v takšnem čevlju stabilna, teža bo enakomerno porazdeljena in verjemite, da bo tudi vaš korak lahkotnejši.

Ženskam, ki nosite čevlje s peto ves dan, priporočam nižjo peto. Praktično bi bilo, da imate rezervne čevlje s seboj v torbici, da se čez dan lahko preobujete in s tem stopala razbremenite pritiskov, ki jih povzroča vaš ozek salonar. Če salonarje obujete le ob posebnih priložnostih, pa si z lahkoto privoščite zelo visoke pete.

V poplavi vseh modelov, materialov in barv, ki jih čevljarska industrija omogoča, lahko izbirate med tanko ošiljenimi petami, rahlo zaobljenimi, kvadratno bolj stabilnimi ali pa celo med čevlji z odebeljeno platformo. Meni osebno te platforme ne delujejo elegantno in prefinjeno. Če imamo resnično željo po tem, priporočam, da si omislimo skrito platformo. To pomeni, da je podplat rahlo odebeljen in v enem kosu prevlečen z enakim materialom kot celoten čevelj. Na videz deluje tanjše, na nogi pa daje občutek, da je peta za toliko nižja kot je dvignjen podplat na stopalu prstov. Vse skupaj je videti bolj umirjeno in estetsko kot pa so videti prekomerno debeli podplati.

Paščki le za elegantne noge

Drugače pa ni lepšega kot klasičen salonar z rahlo ošiljeno konico, ki nogo optično podaljša, še posebej, če je v barvi kože. Poslovnim ženskam priporočam, da so pri barvi čevljev pozorne na to, kakšna bo barva njihovih najlonk. Če so nogavice črne, naj bodo tudi čevlji v isti barvi, in če so nogavice v barvi kože, naj se tudi čevlji zlijejo v tem odtenku. Tako bodo noge videti daljše, še posebej, če bomo sedele na robu stola v pokončni drži, s prekrižanimi nogami, ki so rahlo iztegnjene.

Lepi so tudi čevlji, ki imajo paščke, ovite okrog naših gležnjev. Pašček je lahko enojen (ta deluje pinupovsko) ali pa jih je lahko več. Ni nujno, da so paščki iz enakega materiala kot čevelj. Lahko so okrašeni s kamenčki, neti, resami ali cofki. Vse je odvisno od tega, kaj želimo s čevljem poudariti in kako smo oblečeni. Vendar, pozor! Okraske in paščke okoli gležnjev si lahko privoščijo gospodične z ozkimi gležnji. Tiste, katerih gležnji niso brezhibni, naj se raje poslužujejo klasičnega salonarja oziroma čevlja, ki razkriva večji del noge.

Svojih prvih salonarjev nikar ne kupujte prek spleta

Kaj pa mlade punce, ki se z visokimi petami srečajo prvič za maturantski ples? Priporočam, da prvih salonarjev nikoli ne kupujete prek spleta, ker ne veste, kako vam bo ta čevelj na nogi stal in kakšna je trdota materiala. In v poplavi vseh teh prekrasnih fotografij manekenk se punce ponavadi odločijo za nakup čevljev s previsoko peto. Zavedati se morate, da je to vaš večer. Večer, v katerem morate uživati, ne pa razmišljati, kje boste našle prvi stol, da se boste lahko usedle, saj vas bodo bolele noge. Priporočam nižjo peto in da čevlje kupite vsaj štirinajst dni pred maturantskim plesom ter jih doma razhodite. Vadite pred ogledalom. Pokončna drža in mehek korak. Vsak začetek je težak, vendar če boste vztrajne, se vam bo trud, ki ste ga vložile v to, na vaš večer obrestoval. Če pa vam hoja v petah nikakor ne gre, priporočam, da raje obujete čevlje brez motečih pet, ker boste v salonarjih hodile trdo in boste delovale togo, nič kaj zapeljivo.

Srečnice, ki ste vešče hoje v petah in v njih brez težav prebijete ves dan, občudujem in jim zavidam. Lep, eleganten čevelj z visoko peto videz nemudoma dvigne na višjo raven. Vseeno je, ali ste ob tem oblekle potrgane hlače ali brezhibno minimalistično obleko. Ja, čevelj vedno prispeva piko na i. In tistim, ki ta - vsaj zame - neudoben čevelj uspe nositi vsak dan, ... moj poklon!

Metka Albreht, foto: proizvajalci


Najbolj brano