Odgovor DUTB jih je razočaral

Nekdanji delavci propadlega Stavbenika še upajo, da bodo predstavnike slabe banke na sestanku prepričali, naj pristanejo na zamik pri plačilu zamudnih obresti. To bi pomenilo, da bi bilo na voljo več denarja za poplačilo delavcev.

Delavci Stavbenika čakajo na svoj denar.  Foto: Primožič/Fpa
Delavci Stavbenika čakajo na svoj denar.  Foto: Primožič/Fpa

KOPER >Odgovor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) je nekdanje delavce Stavbenika razočaral. Sindikat delavcev gradbene dejavnosti pri OSO-KS 90 je namreč slabo banko nedavno pozval, naj se odreče zamudnim obrestim ali pristane na zamik izplačila; zamudne obresti naj bi jim poplačali kasneje, po prodaji terjatve, ki jo ima Stavbenik v stečaju do podjetja TPC Livade. Tako bi nekdanji delavci propadlega koprskega gradbinca, ki že leta čakajo na svoj denar, lahko dobili več. A iz Ljubljane so dobili košarico. V DUTB so odgovorili, da bi s takim ravnanjem kršili načela dobrega gospodarstvenika. Dodali so še, da nimajo zakonske osnove, da bi se odrekli gotovemu in najhitrejšemu možnemu poplačilu v zameno za negotovo in najverjetneje manjše poplačilo v prihodnosti, pri čemer ni znan ne znesek, ki bi ga s prodajo iztržili ne čas unovčenja.

V OSO-KS 90 pa menijo, da bi DUTB lahko omogočila večje poplačilo prednostnih terjatev, ne da bi pri tem kršila načelo upravljanja premoženja, ki omogoča maksimiziranje njegove vrednosti. Zato so predlagali sestanek, na katerem bi predstavnikom slabe banke dodatno pojasnili svoje argumente.

SR


Najbolj brano