Najvišji regres bo 400, najnižji pa 90 evrov

Regres bodo letos dobili vsi upokojenci: tisti s pokojnino do 430 evrov bodo prejeli 400 evrov regresa, tisti, ki prejemajo več kot 760 evrov pokojnine, pa 90 evrov. To je zdaj črno na belem v noveli zakona o izvrševanju proračuna, ki jo je včeraj potrdila vlada, sprejeti pa jo mora še državni zbor.

Dodaten denar za upokojenske regrese bo zagotovila sama 
pokojninska blagajna, je povedala finančna ministrica Mateja 
Vraničar Erman.  Foto: STA
Dodaten denar za upokojenske regrese bo zagotovila sama pokojninska blagajna, je povedala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman.  Foto: STA

LJUBLJANA > Vlada je v noveli zakona o izvrševanju proračuna zagotovila dodatnih 21 milijonov evrov za izplačilo letnega dodatka za upokojence.

Največ, 400 evrov dodatka, bodo prejeli upokojenci z do 430 evri pokojnine, najnižji dodatek v znesku 90 evrov pa upokojenci z več kot 760 evri pokojnine. Vsi ostali upokojenci bodo prejeli deset evrov višji regres kot lani.

21 dodatnih milijonov evrov je vlada namenila za letni dodatek za upokojence.

Z novelo zakona o izvrševanju proračuna vlada tudi povečuje povprečnino občinam. Povprečnina se bo povišala s 330 na 333,5 evra. Gre za dvig, s katerim naj bi si občine poplačale višje stroške dela, ki so nastali, ko je vlada v začetku leta sprostila varčevalne ukrepe pri plačah javnih uslužbencev. Vlada bo z zvišanjem povprečnine občinam zagotovila 7,2 milijona evrov.

Višje proračunske izdatke bo terjal tudi včeraj potrjeni enoletni program skrajševanja čakalnih dob in povečevanja kakovosti zdravstvene obravnave. Ta projekt, ki bo stal 36 milijonov evrov, je vključen v sporazum vlade z zdravniškim sindikatom Fides. Ministrica Milojka Kolar Celarc je včeraj predstavila kriterije za nagrajevanje zaposlenih v zdravstvu, poudarila pa tudi, da ne gre za avtomatično višanje plač zdravnikom, kot se je očitalo v preteklosti.

V sistem nagrajevanja ne bodo vključeni le zdravniki, pač pa celotni zdravstveni timi. Zdravstveno osebje bo nagrado dobilo, če bo izpolnilo dva pogoja hkrati: presegalo normative in hkrati izboljšalo kakovost zdravstvene obravnave pacientov. H kakovosti na primarni ravni na primer sodi povečevanje števila posegov, večje število hišnih obiskov, paliativnih obiskov ter obiskov ob bolniški postelji na primer v domovih za ostarele. Tudi na sekundarni ravni bo poleg preseganja normativov pogoj za nagrado še izvajanje storitev, ki za paciente pomenijo prijaznejšo obravnavo.

Kriteriji, kaj mora narediti zdravstveni delavec, da dobi nagrado, bodo razdelani in javno objavljeni, nagrajevanje bo izplačano kvartalno za nazaj po preverjanju in analizi podatkov. Zdravstveni delavci iz tima, ki bodo vključeni v projekt, bodo nagrajeni z do 25 odstotki variabilnega dela plače. Včeraj potrjeni projekt nagrajevanja se bo na terenu začel izvajati z aprilom.

JANA KREBELJ


Najbolj brano