Kaj? Na Vojkovem nabrežju je bila javna kopalnica?

Med facebook stranmi, na katerih člani s fotografijami obujajo spomin na davno in bližnjo preteklost, je tudi stran Koper - kot je bil nekoč. Njeni člani so strastni in aktivni, njihove fotografije pa nemalokrat vzbujajo vzklike, kot je “Kje pa si to dobil?”

Današnje Vojkovo nabrežje oziroma stavba, ki nosi ime 
Krpan. Nekoč so bile v njej tovarna Iplas in pisarne. V stavbi 
so imeli celo tuše, ki so jih lahko uporabljali tudi ostali 
Koprčani. Kasneje so prvo javno kopalnico zgradili malo 
naprej, tam kjer je danes kemijska čistilnica nasproti vrtca 
Delfino Blu.
Današnje Vojkovo nabrežje oziroma stavba, ki nosi ime Krpan. Nekoč so bile v njej tovarna Iplas in pisarne. V stavbi so imeli celo tuše, ki so jih lahko uporabljali tudi ostali Koprčani. Kasneje so prvo javno kopalnico zgradili malo naprej, tam kjer je danes kemijska čistilnica nasproti vrtca Delfino Blu.  

KOPER > Administrator strani Koper - kot je bil nekoč je Maurizio Pugliese, pripadnik italijanske manjšine, Izolan, in to ponosen, kot hitro poudari, ki pa ne zanika tega, da živi v Istri in se je v Kopru nemalokrat zabaval. Stran je namenjena dobrohotnim ljubiteljem Kopra in okolice; deljenju fotografij, filmov, zapisov in spominov ... Tako je zapisal Pugliese, ki si kot administrator jemlje pravico do brisanja neprimernih vsebin, politiziranja in politikantstva ter medsebojnega žaljenja in obračunavanja.

Koper - kot je bil nekoč je več kot nostalgičen pogled na preteklost, pač pa zakladnica informacij, kakršne v učbenike ne pišejo, Istranom pa orosijo oko in narišejo nasmeh na ustnice. Preden je Pugliese na facebooku odprl stran in jo poimenoval Koper - kot je bil nekoč, ki ima danes že 3000 članov, je pozorno spremljal facebook stran Piran - kot je bil nekoč in občudoval delo administratorja Igorja Štibilja. Zgodilo se je julija lani, ko je na TV Slovenija zagledal filma o železnici Parencani in iz njega pobral nekaj posnetkov istrskih krajev. Izolski posnetek je poslal na stran Izola - kot je bila nekoč, piranskega Štibilju, ker pa koprskega ni imel komu poslati, je kar odprl stran Koper - kot je bil nekoč in fotografijo poslal samemu sebi.

“Koper ima bogato zgodovino, ljudje pa radi obujamo spomine. Vsaka fotografija te preseneti, saj kaže različna obdobja Kopra in spremembe, katerih je bil deležen. Toliko jih je, da bi težko kakšno izpostavil. Najbolj zanimive so, seveda, tiste iz osebnih arhivov,” pove Maurizio Pugliese. In še to: objave so velikokrat dvojezične in tudi tako zrcalijo podobo območja, v katerem živimo. ALENKA PENJAK


Najbolj brano