Tujci skriti v podvozju slovenskega tovornjaka

Na hrvaški strani meje so policisti v zadnjih dneh spet prestregli več prebežnikov, ki so nameravali ilegalno v Slovenijo. Na mejnem prehodu Starod se je pet tujcev skrivalo v podvozju slovenskega tovornjaka.

Policisti so konec tedna v podvozju slovenskega tovornjaka 
opazili pet prebežnikov.  Foto: Pu Koper
Policisti so konec tedna v podvozju slovenskega tovornjaka opazili pet prebežnikov.  Foto: Pu Koper

BUZET, JELŠANE > Policisti iz Buzeta so v noči na ponedeljek, malo pred eno uro, v bližini kraja Črnica odkrili deset tujcev, ki so nezakonito nameravali prečkati mejo s Slovenijo. Ustavili so dve vozili, v taksiju puljske registracije, ki ga je vozil 30-letnik, so bili trije državljani Srbije in državljan Kosova, v oplu osiješke registracije, ki ga je vozil 31-letnik, pa se je peljalo šest državljanov Kosova.

Med preiskavo so ugotovili, da so tujci v noči na nedeljo nezakonito prečkali mejo med Srbijo in Hrvaško, nato pa sta jih z obema avtomobiloma osumljena pripeljala do hrvaške Istre, od koder so nameravali v Slovenijo. Hrvaški policisti ne poročajo, koliko sta jim prevoznika zaračunala za pot. Tujce, državljane Srbije in Kosova, so vrnili v Srbijo, oba voznika pa so pridržali in ju bodo ovadili. Policisti s postaje mejne policije Rupa so v nedeljo zjutraj na mejnem prehodu Starod v podvozju tovornjaka slovenske registracije odkrili štiri alžirske državljane, stare od 20 do 35 let, ter 32-letnika iz Libije. V Šapjanah so med nadzorom vlaka na progi med Reko in Ljubljano v vagonu našli državljana Afganistana, za katerega so nato odredili izgon.

Štiri državljane Afganistana so konec tedna izsledili v gozdu v bližini Staroda, ko so hodili proti Sloveniji. Odpeljali so jih na policijsko postajo, kjer so ugotovili, da gre za iskalce mednarodne zaščite, zato so jih ponovno napotili v azilni dom. V petek so na področju Rupe ustavili vozili, v katerih je bilo šest državljanov Kosova, ki so bili prav tako po nezakonitih poteh namenjeni v Slovenijo. Tudi zanje so odredili izgon in jim določili rok, v katerem morajo zapustiti Hrvaško.

Voznika, ki sta jih nameravala odpeljali do meje ali čeznjo, pa so pridržali. Gre za 34-letnega državljana BiH in dve leti starejšega voznika iz Srbije. V bližini Šapjan pa so v nedeljo zvečer ustavili tudi 25-letnega državljana Albanije. SP


Najbolj brano