Ostajajo skakalni upi

Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju je po ponedeljkovem prostem tekmovalnem dnevu včeraj vzelo zalet za zaključni del, v katerem bo slovenska odprava poskušala osvojiti želeno medaljo.

Marit Björgen je v Lahtiju še obogatila svojo zbirko medalj.  Foto: Nordicfocus
Marit Björgen je v Lahtiju še obogatila svojo zbirko medalj.  Foto: Nordicfocus

LAHTI > Po videnem v prvem tednu je bolj realno, da bo slovensko zastopstvo še drugo zaporedno svetovno prvenstvo (SP) končalo brez odličja. Daljšo sušo pomnimo le v prvi dekadi samostojnosti. Slovenija je v obdobju med letoma 1993 in 2003 celo desetletje zaman lovila medaljo, potem pa so leta 2005 v Oberstdorfu za odličji poskrbeli smučarji skakalci na čelu z Rokom Benkovičem. Slovenija je nato ostala brez medalje v češkem Liberecu leta 2009 in v Falunu pred dvema letoma. Vse kaže, da tudi drugo zaporedno skandinavsko prizorišče SP ne bo osrečilo slovenske odprave.

Bolj ali manj jasno je bilo, da bodo slovenski upi po medalji sloneli na smučarskih skokih, kjer so, če prištejemo še preizkušnjo skakalk in tekmo mešanih ekip, v Lahtiju spravili pod streho tri od petih tekem. Skakalce čakata jutri še posamična tekma na veliki napravi, v soboto pa ekipni boj. Čeprav slovijo kot nepredvidljiva disciplina, bi v pretekli rekordni sezoni Petra Prevca Slovenci dali roko v ogenj za medaljo. Letos je skakanje najstarejšega od bratov Prevc precej bolj nestanovitno, pri čemer je več nihanja navzdol. Nekaj prebliskov oziroma posamičnih skokov je sicer dalo slutiti, da bi se najboljši skakalec pretekle zime lahko vrnil na položaje, ki jih je že zasedal. Morda že v Lahtiju, kjer pa se je doslej v dobršni meri zrcalila zgodba iz letošnje sezone.

Glavni trener skakalne reprezentance Goran Janus je po včerajšnjem treningu določil, da bodo slovenske barve na jutrišnji posamični tekmi na veliki napravi zastopali Peter Prevc, Jurij Tepeš, Anže Lanišek in Jernej Damjan.

Večje naprave so že pregovorno pisane na kožo slovenskim orlom, zato ne gre obupati. Pri tem utegne igrati pomembno vlogo tudi spremenljiv veter, ki v teh dneh piha nad finskim zimsko-športnim središčem. Je pa res, da utegnejo neugodne razmere pri skakalcih, ki so v občutljivi formi, izhodišča še poslabšati. V slovenski reprezentanci je eden takšnih Domen Prevc, ki po silovitem začetku sezone doživlja prosti pad z najnižjo točko morda prav na Finskem. Prebudila sta se Jurij Tepeš in Anže Lanišek, a ob izraženih razmerjih moči je težko pričakovati, da bi se slovenski orli vmešali v boj za medalje v ekipni tekmi, kjer so vsaj Nemci, Avstrijci in Poljaki korak spredaj. Potem ko so se skakalci na začetku tedna selektivno odločali za trening skoke, utegnejo biti razmerja moči bolj jasna po današnjih kvalifikacijah za posamično tekmo.

Že danes pa bodo drugi komplet odličij podelili nordijskim kombinatorcem. Najboljši slovenski predstavnik Marjan Jelenko je na veliki skakalnici krojil vrh na zadnjih treningih, po polomu na tekaškem delu prve preizkušnje SP pa je spet vprašanje, kako bo povezal obe prvini nordijske kombinacije. Danes se bodo za odličje potegovali tudi smučarji tekači. Norvežani bodo na 15 kilometrov v klasični tehniki poskušali osvojiti zlato medaljo, ki so jo zaman lovili v prvih treh disciplinah prvenstva. Zato pa so toliko bolj uspešne reprezentančne kolegice, ki so se v vseh štirih preizkušnjah na SP veselile najžlahtnejšega odličja.

"Kaj pa vem, če povem po pravici, sem se tukaj imel, če odštejem skoke, čisto dobro. Res je, da nisem užival v skokih, a nekaj sem zase le naredil. Mogoče pa je to neka dobra izkušnja zame, nekaj se bo s teh skokov treba naučiti. Mene je še vsako leto takole 'udarilo po glavi', ampak letos žal nisem imel priložnosti, da bi odšel domov in treniral. Lani sem imel precej odmora med sezono in sem lahko opravil kar nekaj treninga, zato je tudi lažje steklo. Letos pa sem tukaj, vseskozi sem vam na očeh, vedno me lahko vprašate o vsakem skoku. Tako je prišlo, da je ta nesrečni kraj tukaj na svetovnem prvenstvu. Podpiram pa odločitev Gorana Janusa, da grem čim prej domov in da naredim, kolikor se da veliko treningov," je po zadnjem skoku letos v Lahtiju povedal najmlajši bratov Prevc, ki je tako kot njegov srednji brat Cene že končal z letošnjim svetovnim prvenstvom.

Za še drugo zlato v Lahtiju je na 10 kilometrov v klasični tehniki poskrbela 36-letna Marit Björgen, ki je včeraj osvojila rekordni 16. posamični naslov na SP. Najboljša slovenska predstavnica Anamarija Lampič je zasedla 34. mesto.

ASO


Najbolj brano