S fotografije je skočila na sliko

Na svoji prvi samostojni in pregledni likovni razstavi Prvih petdeset se v galeriji Krasne hiše v Lokvi predstavlja ljubiteljska slikarka Jana Štok iz Sežane. Na ogled je postavila motivno in izrazno pisana dela, ustvarjena v zadnjem letu.

Jani Štok je  blizu ekspresionizem, navdihuje pa se tudi pri drugih smereh in slogih.  Foto: Bogdan Macarol
Jani Štok je blizu ekspresionizem, navdihuje pa se tudi pri drugih smereh in slogih.  Foto: Bogdan Macarol

LOKEV > “Čeprav že petnajst let mnoge učim slikarskih tehnik, si prav ti že na začetku najine skupne umetniške poti, septembra 2015, naredila name poseben vtis. Izkazalo se je, da imaš odličen občutek za estetiko, prostor, barvo in potezo, kot tudi neizmerno željo po učenju in likovnem eksperimentiranju,” je Jano Štok predstavila njena mentorica, akademska oblikovalka in magistra umetnosti Polona Kunaver Ličen iz Ajdovščine. Njena varovanka je v tem kratkem času od začetnega ilustrativnega slikarskega preslikavanja lastnih fotografij naredila hitre korake do abstrakcije. “Na slikah si tako odkrila tudi plastenja. Posamezne sloje lahko le slutimo ali pa nam ponudijo presevanja, optične prevare in oblikovne poudarke. Njim je sledilo praskanje, odtiskovanje, odvzemanje, poudarjanje in spet nove plasti,” je Kunaverjeva kronološko opisala osrednji del razstavljenih del.

Pregledno razstavo, ki šteje 19 slik v akrilni tehniki, na koncu dopolnjujejo najnovejša grafična dela, nekatera narejena tudi na linearni ali črtni način.

Štokova, po izobrazbi modna oblikovalka in inženirka oblikovanja kamna, je v umetniških krogih že pustila sled kot ljubiteljska fotografinja. “Na določeni točki mi ob abrahamovem jubileju zgolj fotografije kot izrazno sredstvo niso več zadoščale. V slikarstvu mi je blizu ekspresionizem, vendar navdih vlečem iz različnih stilov in postopoma poskušam narediti nekaj čisto svojega. Kot motiv me včasih navdahne kakšna moja fotografija, vse pogosteje domišljija, včasih pa zgolj sosedove jablane ali pa pristan v Nabrežini,” pravi in prizna, da ima dolge premore, potem pa kot v zanosu zdržema ustvarja več dni zaporedoma.

Da je njen, čeprav po stažu kratek slikarski opus zanimiv za širšo okolico, priča njena udeležba na skupinskih razstavah, ki se jih je v dobrem letu zvrstilo že pet. “Pri tem so mi v veliko pomoč zlasti aktivnosti, ki jih organizira Javni sklad za ljubiteljske dejavnosti. Na njihovi zadnji regijski razstavi sem se tako z enim delom celo uvrstila v ožji izbor za državno razstavo,” še doda.

V hotelu Hiša Krasna bo razstava na ogled do konca marca. “Odzivi tako gostov kakor tudi domačinov nad likovnimi in glasbenimi dogodki so nam potrditev, da s takšnim širjenjem ponudbe delamo prav, zato bomo še nadaljevali,” pravi Dajana Budak Škibin, ki od lani vodi družinski hotel.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano