Bogata preteklost, zazrta v prihodnost

Že podatek, da na Primorskem ni veliko podjetij, ki bi letos praznovala 70. obletnico ustanovitve, kaže na pomembnost jubileja najpomembnejšega primorskega medija. Kljub častitljivi starosti pa je pogled Primorskih novic usmerjen v prihodnost: v jutrišnji časopis, v naslednjo prilogo, v leto 2018 ...

Antiša Korljan, odgovorni urednik Primorskih 
novic: “Počnemo vse, kar počnejo največji - 
prednost, da poročamo o dogajanju na bralčevem 
pragu, pa skrbno negujemo. In jo bomo negovali 
še naprej.” Foto: Leo Caharija
Antiša Korljan, odgovorni urednik Primorskih novic: “Počnemo vse, kar počnejo največji - prednost, da poročamo o dogajanju na bralčevem pragu, pa skrbno negujemo. In jo bomo negovali še naprej.” Foto: Leo Caharija

KOPER > Snovalci lista, ki je kot glasilo Osvobodilne fronte za Goriški okraj 8. novembra 1947 v Solkanu ugledalo luč sveta, si najbrž niso predstavljali, da bo iz tega semena vzklil eden od štirih splošno-informativnih časopisov v Sloveniji in eden od stebrov primorstva. Pa se je zgodilo prav to: iz tedanje Nove Gorice so se razvile sedanje Primorske novice, ki že 70 let poročajo o življenju v našem okolju in širše.

Nova Gorica se je najprej preimenovala v Primorske novice, ki so izhajale vsakih 14 dni, leta 1954 pa so postale tednik. Čez devet let so se združile s koprskim tednikom Slovenski Jadran, ki je bil naslednik Istrskega tednika. Naslednjo prelomnico predstavlja 8. januar 1980, ko je prvič izšla torkova izdaja. V letih slovenske pomladi so Primorske novice utrdile svoj avditorij, uvedle tehnološke izboljšave in iz glasila primorskih občinskih SZDL (Socialistična zveza delovnega ljudstva) postale neodvisen časnik z znanimi lastniki.

Ob 50. obletnici se je dvema izdajama pridružila še Sobota, 27. septembra 2004 pa je Primorska dobila svoj dnevni časopis. Cilj, ki je od tedaj nespremenjen, je bil, da bi bili Primorci in Primorke čim bolje obveščeni in seznanjeni o ljudeh in dogajanjih v svojih krajih. V zadnjih letih se v skladu s spremembami bralnih navad doma in po svetu tudi Primorske novice usmerjajo v digitalne platforme posredovanja informacij. Zato je sodobna mobilna aplikacija, ki so jo lani predstavile Primorske novice, tako pomembna za nadaljnji razvoj te medijske hiše.

A ne glede na to ostajajo zveste svoji edini stranki - bralcem, saj se zavedajo, da sta uspešnost in obstoj PN odvisna prav od zadovoljstva primorskega bralstva s časopisom. To pa se lahko doseže zgolj s profesionalnim novinarskim pristopom, kredibilnimi informacijami in z v lokalno okolje vpetimi zgodbami, v katerih tudi Primorci in Primorke najdejo delček sebe in svojega kraja.

“Primorske novice imamo vsak dan na radarju dogajanje na več frontah. Zanimajo nas teme iz lokalnih okolij, radovedno spremljamo dihanje Primorske kot celote, hkrati pa ne moremo mimo dogajanja na državni in mednarodni ravni. Ob vsem tem si prizadevamo prelomne dogodke spremljati v realnem času in jih takoj objavljati na spletu. Počnemo vse, kar počnejo največji - prednost, da poročamo o dogajanju na bralčevem pragu, pa skrbno negujemo. In jo bomo negovali še naprej,” pravi odgovorni urednik Antiša Korljan.

Sedemdeset let je za nekatere veliko, za druge malo, vsekakor pa pomeni tradicijo, ki je obenem kažipot za prihodnost. Tudi za Primorske novice velja, da so ogledalo časa, v katerem izhajajo.

Zgodovinske letnice Primorskih novic

> 1947 izid prve številke Nove Gorice

> 1953 Nova Gorica se preimenuje v Primorske novice

> 1963 Primorske novice se združijo s Slovenskim Jadranom

> 1980 petkovi izdaji se pridruži torkova izdaja PN

> 1997 začetek izhajanja Sobote

> 2002 začetek izhajanja brezplačnika Goriška

> 2004 PN postanejo dnevnik

> 2008 začetek izhajanja brezplačnika Istra

> 2010 nova spletna izdaja PN

> 2016 zagon nove mobilne aplikacije

DENIS SABADIN


Najbolj brano