Slovenija izplačala prve varčevalce Ljubljanske banke iz BiH

Slovenija je še pred iztekom leta 2016 izplačala prvih 142 starih deviznih varčevalcev podružnice Ljubljanske banke (LB) v Sarajevu v skupni vrednosti 1,5 milijona evrov, so v četrtek sporočili iz Sklada za nasledstvo. Skupno je Slovenija doslej varčevalcem podružnic LB v Zagrebu in Sarajevu izplačala že 104,6 milijona evrov.

Slovenija je  izplačala prvih 142 starih deviznih varčevalcev 
podružnice Ljubljanske banke v Sarajevu v skupni vrednosti 
1,5 milijona evrov. Fotografija je simbolična.
Slovenija je izplačala prvih 142 starih deviznih varčevalcev podružnice Ljubljanske banke v Sarajevu v skupni vrednosti 1,5 milijona evrov. Fotografija je simbolična. 

LJUBLJANA > Sklad za nasledstvo je z odločanjem o zahtevah za verifikacijo neizplačanih starih deviznih vlog pri glavni podružnici LB v Sarajevu začel 21. oktobra, ko je Slovenija od Bosne in Hercegovine pridobila dokumentacijo omenjene podružnice. Sklad je potem takoj začel z izdajo informativnih izračunov in prvih 142 upravičencev je izplačila v vrednosti 1,5 milijona evrov prejelo še letos.

Skupno je sklad za nasledstvo doslej prejel že preko 28.500 zahtev za verifikacijo neizplačanih starih deviznih vlog LB. Od tega se jih več kot 15.000 nanaša na podružnico LB v Zagrebu, preostale pa na podružnico v Sarajevu. Skupno so doslej izvedli že preko 10.000 izplačil na podlagi pravnomočnih informativnih izračunov in odločb v skupnem znesku 104,6 milijona evrov.

V skladu so poudarili, da so na izdane informativne izračune doslej prejeli manj kot odstotek ugovorov. “Majhno število prejetih ugovorov kaže na to, da upravičenci s prejetimi izračuni v veliki večini soglašajo, to pa potrjuje ustreznost zakonskih pogojev,” so zapisali.

Sklad verifikacijo in odločanje o deviznih vlogah varčevalcev nekdanje LB izvaja na podlagi posebnega zakona, sprejetega po sodbi Evropskega sodišča za človekove pravice v zadevi Ališić leta 2014. Sklad zahteve za verifikacijo sprejema še do konca leta 2017, izplačila pa bodo potekala tudi še v letu 2018.

STA


Najbolj brano