Putin (še) ne bo izgnal ameriških diplomatov

Ruski predsednik Vladimir Putin je sporočil, da zaenkrat še ne bo podpisal ukaza o izgonu 35 ameriških diplomatov, kar mu je predlagal zunanji minister Sergej Lavrov. Počakal bo na prve poteze nove administracije bodočega predsednika ZDA Donalda Trumpa, je napovedal.

Vladimir Putin Foto: STA
Vladimir Putin Foto: STA

MOSKVA > “Ne bomo ustvarjali nobenih problemov ameriškim diplomatom. Nikogar ne bomo izgnali,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil ruski predsednik Vladimir Putin.

Putin je hkrati sporočil še, da ne le, da (še) ne bo izgnal ameriških diplomatov, ampak jih je namesto tega skupaj z družinami povabil na novoletno zabavo v Kremelj, še poroča dpa.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je pred tem Putinu predlagal izgon 35 ameriških diplomatov iz Rusije, 31 z ameriškega veleposlaništva v Moskvi in štiri z generalnega konzulata v Sankt Peterburgu. Šlo naj bi za povračilni ukrep na četrtkovo odločitev odhajajočega ameriškega predsednika Baracka Obame, da zaradi hekerskih napadov med ameriškimi predsedniškimi volitvami izžene 35 ruskih diplomatov.

“Seveda te poteze ne morejo ostati neodgovorjene. Recipročnost je zakon v diplomaciji in mednarodnih odnosih,” je dejal Lavrov in hkrati ameriške obtožbe zavrnil kot neutemeljene, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

A Putin se je danes odločil, da do ruskega protiukrepa ne bo prišlo. Vseeno pa si Rusija pridržuje pravico, da to stori, vendar bodo najprej počakali, “kakšne bodo politike administracije predsednika Donalda Trumpa”, je v sporočilu, ki so ga objavili v Kremlju, zapisal Putin.

Obama se je sicer za izgon ruskih diplomatov odločil zaradi afere s hekerskimi vdori v račune elektronske pošte predstavnikov demokratov, za katerimi naj bi stala uradna Moskva. S temi vdori naj bi Rusi skušali škodovati predvsem demokratski kandidatki Hillary Clinton in vplivati na razplet predsedniških volitev v ZDA, na katerih je potem 8. novembra slavil republikanec Donald Trump. Po poročanju ameriških medijev, ki so se sklicevali na ameriške obveščevalce, je bil v to celo osebno vpleten sam ruski predsednik Putin. V Kremlju so tovrstne obtožbe zavrnili.

Bodoči predsednik ZDA Trump sicer napoveduje spremembo v politiki do Rusije in “resetiranje” odnosov. V preteklosti je večkrat izrazil občudovanje do Putina, ki prav tako kaže določeno naklonjenost Trumpu.

STA


Najbolj brano