Novoletnega koncerta Slovenske filharmonije ne bo, orkester stavka

Novoletnega koncerta Slovenske filharmonije (SF) v Cankarjevem domu ne bo. Kot je sporočil stavkovni odbor SF, je direktor SF Damjan Damjanovič zavrnil kompromis, po katerem bi orkester koncert odigral pod taktirko Uroša Lajovica, pod pogojem, da se prekine sodelovanje z Lajovicem. Orkester se je zato soglasno odločil za nadaljevanje stavke.

Novoletnega koncerta Slovenske filharmonije ne bo, saj 
orkester nadaljuje stavko.  Foto: STA
Novoletnega koncerta Slovenske filharmonije ne bo, saj orkester nadaljuje stavko.  Foto: STA

LJUBLJANA > Pooblaščenec stavkovnega odbora stavkajočih v SF Dino Bauk je v četrtek Damjanu Damjanoviču in predsedniku sveta zavoda Otmarju Zornu posredoval kompromisni predlog, ki bi omogočil začasno prekinitev stavke in izvedbo novoletnega koncerta. Orkester SF je predlagal, da Damjanovič pred izvedbo novoletnega koncerta z maestrom Urošem Lajovicem podpiše sporazum o prekinitvi sodelovanja, nato se novoletni koncert, napovedan za 1. januar v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, pod njegovo taktirko izvede.

Pooblaščenec stavkajočih je v ponudbi Damjanoviču predlagal, da se danes do 12. ure podpiše sporazum o začasni prekinitvi stavke, vendar pa se je direktor na kompromis odzval v zadnjem trenutku z njegovo zavrnitvijo.

Kot so stavkajoči v Slovenski filharmoniji zapisali v sporočilu za javnost, Damjanovič z neodgovornim ravnanjem, nepripravljenostjo reševati spor, kljub pripravljenosti orkestra, da se najde rešitev, ki bi bila v zadovoljstvo obiskovalcev in poslušalcev novoletnega koncerta, prevzema velik del odgovornosti, saj se bo na tak način spor v prihodnjih dneh in tednih le še poglobil.

STA


Najbolj brano