Javnofinančni primanjkljaj v tretjem četrtletju pri 1,1 odstotka BDP

Javnofinančna slika Slovenije se še naprej izboljšuje. Javnofinančni primanjkljaj je bil v tretjem četrtletju za več kot tretjino nižji kot pred letom dni, prav tako se je znižal v vseh treh četrtletjih skupaj. Nekoliko pa je porasel dolg države.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

LJUBLJANA > Po izračunih državnega statističnega urada je javnofinančni primanjkljaj v tretjem četrtletju ocenjen na 117 milijonov evrov, kar je 1,1 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Po presežku, ki so ga slovenske javne finance prvič po letu 2008 ustvarile v letošnjem drugem četrtletju, so torej v tretjem četrtletju spet zdrsnile v primanjkljaj. Vendar pa je ta precej nižji kot v tretjem četrtletju lani, ko je znašal 185 milijonov evrov oziroma 1,9 odstotka BDP, je danes na novinarski konferenci povedal Borut Strnad iz statističnega urada.

Tudi v prvih treh četrtletjih skupaj je slika precej boljša kot lani v istem obdobju - primanjkljaj je znašal 415 milijonov evrov oziroma 1,4 odstotka BDP, potem ko je bil v enakem obdobju lani pri 854 milijonih evrov oziroma treh odstotkih BDP.

Na manjši primanjkljaj so vplivali tako nižji odhodki države, ti so se predvsem na račun nižjih investicij v osnovna sredstva zmanjšali za 2,2 odstotka, kot tudi višji prihodki - povečali so se za 1,1 odstotka, je povedal Strnad.

Se je pa povečal dolg države. Ob koncu tretjega četrtletja je ocenjen na 32,639 milijarde evrov. To je 466 milijonov evrov več kot pred letom in predstavlja 82,6 odstotka BDP.

STA


Najbolj brano