Iz ujetosti v umetnost

Festival Izis se je rodil pred tremi leti. Kakor pravijo njegovi organizatorji, umetniki in kulturni producenti, ki delujejo v slovenski Istri, je njegovemu rojstvu botroval tudi obup nad podporo sodobni umetnosti v regiji. Letošnji program je nastajal pod vodstvom kuratorja Marka Vivode, osrednja tema pa bo ujetost.

Utrinek iz lanskega Izisa Foto: Tadej Gorup
Utrinek iz lanskega Izisa Foto: Tadej Gorup

IZOLA > Letošnja izdaja festivala se bo začela drevi ob 18. uri, z otvoritvijo instalacije REAR - realnost arbitrarnosti. Pripravili so jo Marko Vivoda, Karlo Hmeljak, Luka Frelih in Matej Bonin, in v njej združili tri različne medije: jezik, sliko in zvok. Kot so zapisali, skušajo z umetniško intervencijo pokazati, da prav necelovitost take konstrukcije odpira možnosti za nove/drugačne konstrukcije realnosti, hkrati pa so želeli opozoriti, da je delo umetnosti vselej delo umetnika; torej človeška tvorba, ki prek medijev ustvarja, spreminja ali ruši pomene.

Dreamcatcher (Lovilec sanj) je naslov instalacije, ki jo je Rawan Hourani,študentka Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici, posvetila otrokom, žrtvam vojne. Kaja Kisilak, ilustratorka in grafična oblikovalka, diplomantka ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, je za festival pripravila serijo samozadostnih ekosistemov v steklenih posodah, ki jo je poimenovala Forest Drops. Avtorica si pri projektu zastavlja vprašanje, na katerega je David Attenborough poskušal odgovoriti v dokumentarni seriji The Private Life of Plants (Zasebno življenje rastlin): ali res ljudje vodimo svet, ali so to bitko že zdavnaj dobile rastline? Ob 21. uri se bo s performansom predstavil Mitja Cerkvenik, producent analogne elektronske glasbe, ki ustvarja pod imenom jesusonecstasy. Razvija tudi elektronske inštrumente in efekte ter ustvarja zvok za gledališke predstave in kratke filme. Z duom IZLAND, v katerem ustvarjata Gašper Milkovič-Biloslav in Marko Vivoda, je sodeloval pri razvoju instalacije Soundlighter, ki je bila predstavljena na lanski Svetlobni gverili, trenutno pa se z njo predstavljajo na festivalu In\Visible Cities.

Na festivalu bomo slišali še Tineta Grgureviča, slovenskega skladatelja, pianista in producenta, ki od leta 2012 deluje pod imenom Bowrain, pred dvema letoma pa je izdal prvenec Far Out. Doslej so izšli trije njegovi singli in dva albuma. Redno sodeluje z umetnikom Jašo in drugimi, v glasbenem smislu pa vse bolj tudi s kitaristom in glasbenim producentom Mariom Babojeličem, s katerim se bo predstavil tudi drevi.

Četrto izdajo festivala Izis sta v sodelovanju pripravila izobraževalno društvo Pina ter Sol in les, podprl pa jo je Javni skladi RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

MI


Najbolj brano