V Črnem morju našli še tretjo črno skrinjico ruskega letala

Po nedeljski nesreči ruskega letala tupoljev 154 so iz Črnega morja danes potegnili še dele tretje črne skrinjice, ki je bila v repu strmoglavljenega letala. A kot se je izkazalo, je ta snemalnik povsem uničen. Že v torek so našli snemalnik podatkov leta, dan kasneje pa še snemalnik pogovorov iz pilotske kabine.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

SOČI > Iskalno operacijo so v noči na danes zaradi oteženih vremenskih razmer prekinili, a so potapljači danes zjutraj nadaljevali delo in našli magnetni trak, za katerega preiskovalci predpostavljajo, da pripada tretji črtni skrinjici. Ogrodja skrinjice niso našli, poroča ruska tiskovna agencija Ria novosti.

Dešifriranje podatkov s snemalnika pogovorov v pilotski kabini ter snemalnika podatkov o letu je v teku in bo po nekaterih informacijah kmalu zaključeno. Obe črni skrinjici sta bili namreč v zadovoljivem stanju, kar je strokovnjakom omogočilo obdelavo podatkov. Po dosedanjih podatkih bi lahko do nesreče prišlo zaradi tehničnih težav, saj se zaradi neznanega razloga niso zaprla zakrilca.

Zakrilca so nameščena na zadnjem robu kril in služijo spreminjanju zakrivljenosti profila krila, s čimer vplivajo tudi na silo vzgona, navaja Wikipedija. Omogočajo pristajanje in vzletanje pri manjših hitrostih in s tem skrajšajo vzletno in pristajalno pot. Z navzdol odklonjenimi zakrilci se hkrati poveča vzgon in upor letala. Z njimi lahko letalo pristaja pod večjim kotom in pri manjši hitrosti. Zakrilca zmanjšajo tudi hitrost izgube vzgona, ponavadi se izvlečejo v več stopnjah.

Letalo tipa tupoljev 154 je z radarjev izginilo v nedeljo kmalu po vzletu ob 5.40 po lokalnem času. Bilo je na poti iz mesta Adler južno od Sočija proti ruski letalski bazi Hmeimim v Latakiji na zahodu Sirije. Na krovu letala je bilo v času nesreče 92 ljudi, od tega osem članov posadke. Vsi so v nesreči umrli.

Med potniki so bili ruski vojaki in tudi 65 članov mednarodno priznanega vojaškega ansambla Aleksandrov, uradnega pevskega zbora ruske vojske, znanega kot zbor Rdeče armade, ki naj bi v Siriji med ruskimi vojaki praznovali novo leto. Na krovu je bila tudi voditeljica ruske humanitarne organizacije Pravična pomoč Elizaveta Glinka, v Rusiji znana kot Doktor Liza. Med potniki je bilo tudi devet novinarjev.

STA


Najbolj brano