Sirski režim in opozicija sklenili prekinitev ognja za celotno državo

Sirska vlada in uporniki so danes podpisali dogovor o prekinitvi ognja po celotni Siriji, ki naj bi začel veljati opolnoči. Pristali so tudi na začetek mirovnih pogajanj, je sporočil ruski predsednik Vladimir Putin. Premierje pa bosta nadzorovali Rusija in Turčija. Dogovor so že pozdravili tudi v Washingtonu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes sporočil, da so 
sirska vlada in uporniki podpisali dogovor o prekinitvi ognja 
po celotni Siriji, nad uresničevanjem bosta bdeli Turčija in 
Rusija. Foto: STA
Ruski predsednik Vladimir Putin je danes sporočil, da so sirska vlada in uporniki podpisali dogovor o prekinitvi ognja po celotni Siriji, nad uresničevanjem bosta bdeli Turčija in Rusija. Foto: STA

DAMASK > Vladimir Putin je skupaj z zunanjim in obrambnim ministrom sporočil, da sta sirska vlada in oborožena opozicija podpisali tri dokumente - dogovor o prekinitvi ognja na celotnem ozemlju Sirije, dogovor o ukrepih za nadzor prekinitve ognja ter izjavo o pripravljenosti za začetek mirovnih pogajanj.

Obrambni minister Sergej Šojgu je povedal, da bo prekinitev ognja začela veljati ob polnoči po lokalnem času in da zajema okoli 62.000 uporniških borcev. O dogovoru so se pogajali dva meseca, je dodal.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je napovedal začetek priprav na mirovna pogajanja v kazahstanski prestolnici Astana, na katerih bosta sodelovali tudi Turčija in Iran. Dodal je, da sta Ankara in Teheran izrazila pripravljenost, da bodo skupaj z Moskvo bdeli nad morebitnim mirovnim sporazumom, ki bi ga lahko sklenili v Astani.

Ruski predsednik ob tem napovedal zmanjšanje ruskih sil v Siriji, a poudaril, da bo Moskva še naprej podpirala režim sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Glavna sirska opozicijska skupina, Sirska nacionalna koalicija, je sporočila, da podpira prekinitev ognja in je pozvala vse strani k njenemu spoštovanju.

Vendar je Samir Našar iz Sirske nacionalne koalicije dejal, da bo Svobodna sirska vojska odgovorila, če bo prišlo do kršitve dogovora.

Poveljstvo sirske vojske, ki je potrdilo podpis dogovora, je sporočilo, da bo vojska ob polnoči po lokalnem času ustavila vse sovražnosti na ozemlju Sirije. Poudarila pa, da to ne velja za boje proti skrajni skupini Islamska država in drugim terorističnim skupinam.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je prekinitev ognja označil za zgodovinsko priložnost za končanje skoraj šest let trajajočega sirskega konflikta. “Ta priložnost ne sme biti izgubljena. To je zgodovinska priložnost,” je dejal Erdogan.

Tudi on je potrdil, da “teroristične skupine” niso vključene v dogovor. Dodal je, da bo Turčija nadaljevala vojaško akcijo proti IS in kurdskim milicam na severu Sirije. “Boj proti terorističnim skupinam, vključno z IS, se bo odločno nadaljeval, dokler ne bo zagotovljena varnost naših državljanov,” je poudaril.

Po njegovih besedah so države, ki imajo določen vpliv na skupine v Siriji, pokazale “potrebno občutljivost” za uresničitev prekinitve, ki bo veljala za celotno Sirijo.

Turški predsednik je potrdil, da so dogovor o prekinitvi ognja dosegli po pogovorih med opozicijo in predstavniki Rusije, ki so potekali v Ankari. Zavrnil pa je očitke, da želijo z mirovnimi pogajanji v Astani tekmovati z mirovnim procesom, ki ga v Ženevi vodijo Združeni narodi. Izpostavil je, da so namenjeni dopolnitvi in podpori pogajanjem v Švici.

Gre za prvi dogovor, pri katerem je sodelovala tudi Turčija, sicer podpornica sirske opozicije. Doslej sta večino dogovorov sklenili Rusija in ZDA, ki tokrat niso sodelovale, vendar pa so sporazum vseeno pozdravile.

“Informacije, povezane s prekinitvijo ognja v državljanski vojni v Siriji, predstavljajo pozitiven razvoj. Vsi napori za konec nasilja, zaščito življenj in ustvaritev pogojev za obnovitev konstruktivnih političnih pogajanj so dobrodošli,” je povedal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Mark Toner.

Ob tem je ponovil stališče ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja in odhajajočega predsednika Baracka Obame, da “ni vojaške rešitve za krizo, ki traja že skoraj šest let”. “Vključujoč proces med režimom med opozicijo, ki ga bodo vodili Sirci, je ključen za vzpostavitev trajne rešitve konflikta,” je še dejal.

Tiskovni predstavnik ameriške diplomacije je ob tem izrazil tudi “popolno podporo” obnovitvi pogajanj med sprtimi stranmi pod vodstvom ZN v Ženevi.

Do dogovora o prekinitvi ognja na celotnem ozemlju države je prišlo teden dni po tem, ko je sirska vojska ponovno zavzela Alep. To je bil tudi najhujši udarec za opozicijo od začetka konflikta v državi leta 2011.

Gre za prvo vsedržavno prekinitev ognja od septembra, ko je med 12. in 19. septembrom veljala prekinitev ognja, dokler ni zaradi več kršitev dogovor propadel. Pred tem je bila prekinitev ognja vzpostavljena še februarja.

Od začetka spopadov v Siriji marca 2011 je v tej državi življenje izgubilo že več kot 310.000 ljudi.

STA


Najbolj brano