Severna Primorska 2016: Kjer so stopili skupaj, so uspeli

V letošnjem letu so se pisale različne zgodbe, o uspehu in takšne, kjer je bilo slednjega bolj malo. Nekateri ambiciozni načrti so se izjalovili, nekatere priložnosti so ostale neizkoriščene, nekje so se delitve še poglobile, zato pa so po drugi strani marsikje znali preseči ozke vrtičke in stopiti skupaj ali ponuditi nove vsebine, ki sčasoma utegnejo prerasti tudi v presežek.

S soglasnim dvigom rok so svetniki občin Bovec, Kobarid in 
Tolmin na skupni seji potrdili javni zavod za turizem, s katerim 
bodo skupaj promovirali dolino Soče in s tem pripeljali še 
kakšnega gosta več. Foto: Leo Caharija
S soglasnim dvigom rok so svetniki občin Bovec, Kobarid in Tolmin na skupni seji potrdili javni zavod za turizem, s katerim bodo skupaj promovirali dolino Soče in s tem pripeljali še kakšnega gosta več. Foto: Leo Caharija

Skupna promocija doline Soče

S soglasnim dvigom rok so svetniki občin Bovec, Kobarid in Tolmin na skupni seji potrdili javni zavod za turizem, s katerim bodo skupaj promovirali dolino Soče in s tem pripeljali še kakšnega gosta več. Tudi sicer je skupno delovanje občinskih svetov postalo že praksa. Na tak način so med drugim sprejeli odlok o plovbi po Soči in podobno. Kar je uspelo zgornjemu Posočju, pa (še) ni Goriški. Pobudo, da bi ustanovili skupni turistični zavod, kot so si ga zamislili na mestni občini, so podprli le Brici, v ostalih občinah pa za zdaj ne. Zavod, ki bi tržil celotno Goriško, je zamrznjen. Tesneje se povezujejo v zgornji Vipavski dolini.

Eda center - ambiciozni načrti se sesuvajo

O težavah s polnjenjem praznih nadstropij v Eda centru je bilo prelitega veliko črnila. Napovedi, da naj bi sčasoma bilo vse manj, pa so se spet izjalovile. Še več, Eda je vse bolj prazna. Pretežni del poslovno-trgovskega dela ni dokončan, stečajna upraviteljica je na dveh dražbah uspela prodati le dve od 18 stanovanj in nekaj parkirnih mest, pred kratkim pa je vrata zaprla še kavarna in restavracija Rusjan. Najemnik je obupal deset mesecev po tem, ko je šel prejšnji, Eda gostinstvo in turizem, v stečaj. Tudi Euroinvest, ki je Edo zgradil, je že kar nekaj časa v stečaju. Ambiciozni načrti se, žal, sesuvajo kot hiška iz kart.

Festival Mesto knjige

Društvo humanistov Goriške je decembra lani uvedlo knjižni sejem, maja letos pa ga je nadgradilo s festivalom Mesto knjige. In zadelo v polno. Festival je ponudil kakovostno literaturo, s tehtnimi in tudi provokativnimi temami pritegnil pozornost Novogoričanov, literaturo in kulturo postavil v središče pozornosti in v marsikaterem meščanu vzbudil upanje, da mesto, za katerega naj bi veljalo, da je zaspano, doživlja kulturni in družabni razcvet. V zimski različici se je zgodba uspešno ponovila prejšnji teden. Vodja DHG Miha Kosovel računa, da bi v nekaj letih to postal eden od pomembnejših slovenskih literarnih festivalov. Držimo pesti.

110 let Bohinjske proge

Letošnjo 110. obletnico Bohinjske proge so prevevali mešani občutki. Slovenske železnice so, tudi po vztrajanju Operativne iniciative 110 let Bohinjske proge, uvedle nekaj dobrodošlih novosti: avtovlak iz Nove Gorice, razširitev prostora za 30 koles, odprli so prenovljeno postajališče v Solkanu. Po drugi strani je ta ogromen potencial z bogato tehniško dediščino, ki ga je Lonely Planet letos uvrstil na prvo mesto med desetimi najzanimivejšimi še neodkritimi železniškimi potovanji na svetu, še bistveno premalo izkoriščen. Postaja Most na Soči je še ozko grlo, ni sistematičnega trženja ponudbe, potrebne so posodobitve ...

V znamenju čipke

Leto 2016 bo s črnimi črkami zapisano v več sto let trajajočo zgodovino idrijske čipke. Klekljana čipka je sicer vpisana v register kot živa mojstrovina, a s podporo etnološke stroke in ministrstva za kulturo z dvema imenoma - idrijska in slovenska čipka. Čeprav sta enaki tako tradicija kot tehnike. V vse povprek razdeljeni Sloveniji je bilo to malodane pričakovati. Idrija je delitvi prikimala in se odpovedala delu svoje pomembne dediščine. Odtlej v čipkarstvu nič več ni šlo, kot bi moralo. Zgodila sta se bogat festival idrijske čipke, na katerem je obisk krepko zaostal za pričakovanji, in neodmeven, tako rekoč anonimen svetovni kongres čipkaric.

Pešcem prijazen Kobarid

Center Kobarida bo v prihodnjih letih dobil pešcem prijazno podobo s čim manj prometa in manjšim številom parkirnih mest. Spomladi so z javno razpravo potrdili načrt arhitekta Roka Klanjščka, ki poleg preureditve osrednjega trga vsebuje tudi smernice o širši ureditvi mesta. Letos so začeli prenovo trga za cerkvijo, kjer bo še tržnica, urejajo tudi vse potrebno za manjši prireditveni prostor. Pred nadaljevanjem se bodo usklajevali o številu parkirnih mest, so pa letos že uredili večji parkirišči ob Volaričevi ulici in za kulturnim domom. Do končnega cilja bodo prišli, ko bodo zgradili južno cesto in nanjo preusmerili večino prometa s tovornjaki vred.


Najbolj brano