Severna Primorska 2016: Boljše razmere za šolarje, brezdomne, starejše in begunce

Letošnje leto je bilo za številne šolarje posebno zato, ker se bodo šolali v boljših razmerah. Marsikje so odprli nova šolska poslopja ali telovadnice. Zadovoljni so tudi ljudje, ki so, večina ne po svoji krivdi, pristali na robu družbe, saj v skupnostnem centru v Novi Gorici od letos delujeta zavetišče za brezdomne in ambulanta za osebe brez zdravstvenega zavarovanja.

 Konec avgusta so v dijaškem domu v Novi Gorici sprejeli 
deset mladoletnih beguncev, ki so v Slovenijo prišli brez 
spremstva. Foto: Mitja Marussig
Konec avgusta so v dijaškem domu v Novi Gorici sprejeli deset mladoletnih beguncev, ki so v Slovenijo prišli brez spremstva. Foto: Mitja Marussig

Sprejem mladoletnih beguncev

Konec avgusta so v dijaškem domu v Novi Gorici sprejeli deset mladoletnih beguncev, ki so v Slovenijo prišli brez spremstva. Ker gre za novost, je bil izziv velik, a se je pokazalo, da neobvladljivih težav ni, mladostniki, večina jih prihaja iz Afganistana, so se kar dobro vključili v okolje. Do nekaj vznemirjenja pa je prišlo, ko so zaradi incidenta iz Postojne preselili enega od fantov. Dijaki so vrstnike z vojnih območij dobro sprejeli, primerov diskriminacije ni, “mislim, da so se jih dotaknile tudi zgodbe teh mladeničev, ki so doživeli uničenje,” pravi direktor doma Dragan Kojič.

Brezdomci imajo streho nad glavo

Brezdomni imajo od letos v Novi Gorici streho nad glavo ter tople obroke in pomoč strokovnih delavcev. A širitev je nuja, saj je postelj že zdavnaj premalo, poudarja vodja Vesna Lipušček. Na občini prikimavajo in pripravljajo projekt selitve v prvo nadstropje nastajajočega skupnostnega centra. Še ena velika pridobitev je ambulanta pro bono, ki deluje v isti stavbi in se mora še prijeti med uporabniki. A tudi tam požrtvovalno prostovoljno delo ni dovolj, zato bi potrebovali več pomoči, tako denarne za plačilo stroškov, kot zdravnikov prostovoljcev.

Odprli novo stavbo OŠ Danila Lokarja

September je bil v Ajdovščini v znamenju težko pričakovanega odprtja nove stavbe OŠ Danila Lokarja, ki jo obiskuje 562 šolarjev. Nanjo so čakali desetletja, konkretnejše obrise pa je dobila pred sedmimi leti. Naložba je stala 6,1 milijona evrov, občina je prispevala 3,3 milijona, država pa bo do leta 2018 nakazala 2,8 milijona. Razloge za veselje imajo tudi v OŠ Šturje, kjer so dobili prizidek s šestimi dodatnimi učilnicami, v vrtcu na Colu pa so po prenovi v nekdanjem zadružnem domu prvič organizirali tudi oddelek za najmlajše. Po 124 letih pa je vrata zaprla podružnična šola OŠ Dobravlje v Šmarjah na Vipavskem. Vpis je bil premajhen.

Dogovor glede dvorca Lanthieri

15 mesecev od konca prenove gospodarskega dela dvorca Lanthieri sta se Občina Vipava in Univerza v Novi Gorici le dogovorili o energetski oskrbi v njem in ga je univerza prevzela v upravljanje. Po napovedih se bo vanj vselila še Fakulteta za znanosti o okolju s pedagoško in raziskovalno dejavnostjo. Obiskovalcem bodo še na voljo vodeni ogledi dvorca, poročna dvorana ostaja uradni prostor za sklenitev zakonske zveze, občina z Goriškim muzejem v kletnih prostorih ureja muzej vinarstva, vinogradništva in trsničarstva, atrij bo še naprej prehoden in namenjen kulturnim prireditvam.

V Dornberku odprli novo telovadnico

Veliko slavje je bilo septembra v Dornberku, kjer so odprli novo telovadnico - dvorano Čuklja. Prejšnja je bila namreč popolnoma dotrajana - streha je puščala, pod je bil luknjast in nevaren, omet je odpadal, stene pokale, zato so jo inšpekcije ukazale popraviti ali zapreti. Nova dvorana, za katero je občina plačala 2,1 milijona evrov, je izjemna pridobitev za vse krajane, predvsem pa za učence. A ne še povsem. Ker v njej še ni vse opreme, je še vedno ne uporabljajo, kot bi jo lahko. Sicer pa namerava občina v prihodnjem letu energetsko sanirati tudi telovadnici OŠ Branik in Solkan ter med drugim dozidati vrtec Šempasu.

Vlaganja v domove za starejše

Na vseh koncih regije so se vrstila vlaganja v domove za starejše. V Novi Gorici so kmalu po praznovanju 40-letnice v septembru (na sliki eden od dogodkov) začeli obsežno prenovo kopalnic po sobah doma, občine pa so tiste, računajo pa tudi na pomoč občin pri uresničevanju naslednjega koraka: mreži dnevnih centrov. Eden je že v Mirnu, naslednjega naj bi odprli v Desklah. Domsko stavbo preurejajo tudi v Ajdovščini, kjer bo vsaka soba imela kopalnico, jeseni so se lotili še gradnje prizidka v tolminski enoti doma upokojencev Podbrdo, kjer so predvideli prostor za ambulanto, sejno sobo in družabni prostor.


Najbolj brano