Presta za 2,4 milijona evrov

V Novo Gorico bo morda prišel nov gostinec, hotelir, upravnik študentskega in samskega doma v enem. Morda, ker se bo to zgodilo le, če bo kdo dal 2,4 milijona evrov za kompleks Presta in ohranil dejavnosti v njem. Čeprav ga lastnik, prek podjetja Presta je to “ameriška” družba WPF LLC, znana iz zemljiške zgodbe okrog SGP Gorica, prodaja, ni izključena tudi možnost, da bi ga sam obnovil, da bo primeren tudi za bolj zahtevne goste, kot so tuji delavci.

Bo Presta zamenjala lastnika  ali jo bodo zdajšnji lastniki obnovili? Foto: Ambrož Sardoč
Bo Presta zamenjala lastnika ali jo bodo zdajšnji lastniki obnovili? Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > “V centru mesta, ob stadionu, se prodaja gostinsko-namestitveni kompleks. Obsega restavracijo, nizkocenovni hotel, študentski in samski dom. Okoli so parkirna mesta za večje število vozil, objekti so primerno opremljeni in obnovljeni tako, da zadoščajo standardom za svoj namen. Možen je nakup samo stavb ali vsega premoženja z dejavnostjo.”

Tako nepremičninska agencija Re-Max prek svojega spletišča in medmrežnih oglasnikov že nekaj tednov vabi interesente za nakup novogoriške Preste, skupka domov za študente, delavce in turiste z manj denarja v žepu. Ceno, ki je seveda vedno stvar pogajanj, so postavili na 2,4 milijona evrov in vanjo je všteta dejavnost. A če bi kdo hotel, lahko kupi le med sabo povezana poslopja, natančneje dve trinadstropni in eno deloma dvoetažno, deloma pritlično, ter jih nameni čemu drugemu.

Presta ni edino pod jetje v stoodstotni lasti družbe WPF LLC, ki v Novi Gorici prodaja premoženje. Njeno je tudi podjetje Ronket - upra vljanje z nepremičninami -, ki v ne posredni bližini centra mesta, tik nad nakupovalnim središčem Qlandia pro daja 6220 kvadratnih metrov veliko ze mljišče z dotrajanimi halami nekdanjega Ideala. Ceno so postavili na 1,17 milijona evrov, a za zdaj še ni pritegnila nobenega ponudnika. Ronket prav tako kot Presto vodi Dean Cotič. Lokacija Ideala je sicer zelo atraktivna, a Cotiča ne preseneča, da ponudb za nakup še ni prejel. “Imamo zvezane roke,” pravi. Dokler za to ob močje ne bo sprejet občinski podrobni prostorski načrt (OPPN), ki bo določil, katere dejavnosti tja sodijo in kakšni objekti se tam lahko gradijo, se bodo potencialni investitorji težko odločili za nakup. MM

Prodaja ali obnova

Lastnik kompleksa je istoimensko podjetje s sedežem v Stegnah, lastnik tega pa družba WPF LLC iz ameriške davčne oaze Delaware, znana iz nepremičninskega spora med SGP Gorica in novogoriško občino. Presto d.o.o. v Sloveniji zastopa Dean Cotič, ki nam je zaupal načrte lastnikov: “Odločili so se pač za prodajo kompleksa in zdaj tipamo teren. Doslej nismo dobili nobene ponudbe.” Pred dnevi je minil mesec dni, odkar so začeli prodajati tri zgradbe.

Hkrati pa tehtajo, ali bi objekt vendarle obdržali in ga obnovili. Kot je povedal Cotič, bodo po njemu znanih informacijah kmalu na voljo takšne oblike subvencij države in EU, ki bi jih lahko izkoristili za vlaganja v nastanitveni kompleks. “Ponudbo bi radi dvignili na višjo raven,” pravi Cotič in dodaja, da bi tudi nastanitveni dom, kjer bivajo povečini slabo plačani tujci na začasnem delu v Sloveniji, radi naredili primernega za goste, ki so pripravljeni plačati več. Študentskega doma pri tem ne bi ukinjali. A za zdaj so to le zamisli, odločitev bo padla, ko bo kaj več znanega o omenjenih možnih subvencijah oziroma bodo objavljeni razpisi.

Presta je zasedena

Presta je zdaj že nekaj let center z ležišči po nizkih cenah. Sestavljajo ga nastanitveni dom s 132 posteljami v dvoposteljnih sobah brez lastnih kopalnic, urejen v starejši stavbi na zahodnem delu kompleksa, ter študentski dom s 54 posteljami v eno- ali dvoposteljnih sobah, združenih v apartmaje. Ti so v letu 2010 obnovljeni in na novo opremljeni stavbi. Poleg je še pet eno- in dvoposteljnih hotelskih sob s svojimi kopalnicami.

Prostih postelj za študente ni, kajti v Novi Gorici jih, enako kot drugod po državi, v domovih primanjkuje. Redke hotelske so prav tako zasedene in tudi za nastanitveni del kompleksa velja podobno, čeprav ni vedno poln, je povedal Cotič. Poleti prosta ležišča v Presti postanejo začasni mladinski hotel, tam pa je še samopostrežna restavracija v pritličju tretje stavbe kompleksa, ki nudi tople obroke za stanovalce in pripravlja malice in kosila.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano