Poljski parlament sprejel sporni medijski zakon

Poljski parlament je v sredo potrdil nov medijski zakon, s katerim konservativna vlada prevzema nadzor nad javnimi mediji. Za zakon, ki so ga medijske in novinarske organizacije kritizirale, je glasovalo 232 poslancev sejma, 152 jih je bilo proti, 34 pa se jih je vzdržalo.

Poljski parlament je v sredo potrdil nov medijski zakon, s 
katerim konservativna vlada prevzema nadzor nad javnimi 
mediji. Foto: Tina M. Valenčič
Poljski parlament je v sredo potrdil nov medijski zakon, s katerim konservativna vlada prevzema nadzor nad javnimi mediji. Foto: Tina M. Valenčič

VARŠAVA > V skladu z novim zakonom bodo javna televizija TVP, javni radio PR in poljska tiskovna agencija PAP, ki so sedaj organizirani kot državna podjetja, postali "nacionalni kulturni inštituti". Namesto "javni" bodo postali "nacionalni" mediji, več pozornosti naj bi namenjali poljski zgodovini in kulturi, dobiček pa naj jih ne bi več zanimal.

V prvi fazi bo prišlo do menjave vodstev teh medijev, pri čemer bo pri imenovanju novih šefov več besede dobila vlada oz. parlament. O vsebinah in zaposlovanju naj bi odločal nov "nacionalni medijski svet", katerega člane bosta imenovala parlament in predsednik države.

V drugi fazi bosta vzpostavljena nova organizacijska struktura in sistem financiranja nacionalnih medijev. V zakonu piše, da gre za "prvo fazo reforme javnih medijev, katere cilj je vzpostaviti nacionalni medijski sistem", ki bo pod budnim nadzorom vlade oziroma ministrstva za kulturo sledil nacionalnim interesom.

Podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je pred glasovanjem v sejmu izrazil zaskrbljenost in poljsko vlado prosil za pojasnila.

Evropska radiodifuzna zveza (EBU), Evropska zveza novinarjev (EFJ) in Novinarji brez meja (RSF) so v skupni izjavi izrazili ogorčenje nad novim zakonom in opozorili, da odpravlja obstoječa varovala za pluralizem in neodvisnost upravljanja javne medijske službe.

STA


Najbolj brano