Nagradne igre še ni, računi pa že prihajajo

Na Finančno upravo (Furs) že prihajajo prve pošiljke z računi, pa čeprav se nagradna igra še ni začela. Ta se začne 2. januarja, v njej pa se bo mogoče v štirih žrebanjih potegovati za denarne nagrade iz 124.000 evrov vrednega nagradnega sklada.

V vsakem od štirih žrebanj bodo udeležencem v nagradni igri, ki bodo poslali deset računov, 
podelili nagrade v višini 15.000, 10.000, 5000 in 1000 evrov. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V vsakem od štirih žrebanj bodo udeležencem v nagradni igri, ki bodo poslali deset računov, podelili nagrade v višini 15.000, 10.000, 5000 in 1000 evrov. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA >Nekateri potrošniki so že nestrpni. Tako so organizatorji nagradne igre že prejeli kar nekaj kuvert z računi za nagradno igro, so sporočili iz Fursa.

Nagradna igra, poimenovana Vklopi razum, zahtevaj račun, katere glavni namen je dvig davčne kulture, se bo sicer začela 2. januarja, ko bodo davčne blagajne obvezne za vse, ki poslujejo z gotovino. V nagradni igri bo mogoče sodelovati z računi, izdanimi z davčnimi blagajnami.

Ti se od običajnih računov razlikujejo po tem, da imajo na dnu kodo - veččrtno, pdf ali QR kodo in tako imenovano ZOI in EOR številko. Prvi ponudniki blaga in storitev, ki poslujejo z gotovino, so začeli takšne račune poskusno izdajati že 1. decembra, od 2. januarja dalje pa bodo davčne blagajne obvezne za vse.

Tri možnosti pošiljanja računov

V nagradni igri bo lahko sodeloval vsak, ki bo na Furs poslal deset računov različnih izdajateljev. To bo mogoče narediti prek brezplačne mobilne aplikacije Preveri račun, prek odprtega portala e-Davki oziroma po pošti. Brezplačno mobilno aplikacijo, ki je na voljo v spletnih trgovinah Google play, App Store in Windows Store, si je doslej preneslo že okrog 7.000 uporabnikov.

Tisti, ki bodo račune za nagradno igro pošiljali po navadni pošti, morajo biti pozorni na to, da bodo v pisemski ovojnici poslali deset računov različnih izdajateljev in da bodo vsi računi med njimi izdani od 2. januarja 2016 dalje. Za vse, ki bodo v nagradni igri sodelovali prek mobilne aplikacije, pa ne more priti do napak, saj jih bo aplikacija sama vodila do ustrezne oddaje paketa računov.

Največji “srečkoti” do 15.000 evrov

“Namen nagradne igre je spodbujanje potrošnikov, da zahtevajo, vzamejo in preverijo račun,“ je na nedavni novinarski konferenci povedal Peter Grum, namestnik generalne direktorice Fursa.

Nagradna igra bo potekala v štirih krogih. Žrebanja bodo konec marca, junija, septembra in decembra. V vsakem krogu bodo izžrebali po eno denarno nagrado v vrednosti 15.000 evrov, 10.000 evrov in 5.000 evrov ter eno v vrednosti 1.000 evrov za tiste, ki bodo sodelovali prek mobilne aplikacije ali spletnega portala e-Davki.

NACE NOVAK, STA


Najbolj brano