“Sam pleh je tako fajn slišat”

Četudi so trobila najglasnejša, pogosto tudi najživahnejša in najbolj nabrita, imajo v orkestrskih partih zapisanih največ pavz. Zato so se v Novi filharmoniji modro odločili, da jih združijo v ansambel novaBRASS in jim tako omogočijo tudi samostojno komorno muziciranje. Pisana paleta zvočnih barv in širok repertoar sta dobrodošla nova izkušnja tudi za 19-letnega pozavnista Jakoba Lebana.

 Ansambel novaBRASS se je odločil, da omogoči razmah trobilom, ki imajo v orkestrskih partih zapisanih največ pavz.
Ansambel novaBRASS se je odločil, da omogoči razmah trobilom, ki imajo v orkestrskih partih zapisanih največ pavz.  

NOVA GORICA, SOLKAN > Trobentarji Uroš Pavlovič, Gregor Rogelja, Lorenzo Forte, Giacomo Vendrame in Matjaž Kos, pozavnisti Valentina Pieri, Matjaž Kafol in Jakob Leban, hornisti Neža Ipavec, Sebastijan Buda, Jakob Gustinčič, Aljoša Mihelj, Stefano Brusini, Ruben Hudnik, tubista Jernej Terčon in Nejc Rogelja ter Anja Lavrenčič na tolkalih, skupina mladih perspektivnih glasbenikov, ki prihajajo iz Krasa, Goriške in Italije, sestavljajo (po stažu) najmlajšo in najbolj svežo komorno zasedbo Glasbenega društva Nova. Vodi in umetniško jo usmerja dirigent Simon Perčič, ki je prepričan, da le stalna motivacija posameznih članov Nove filharmonije lahko ustvari tudi dober simfonični orkester.

Ker je v Sloveniji literatura za ansamble trobil zelo skromna, se ekipa novaBRASS - zasedba se nekoliko spreminja gleda na posamezne projekte - preizkuša v izvajanju repertoarja, v katerem so izvirna tuja dela za trobilno zasedbo kot tudi priredbe renesančnih del, pa filmske glasbe, jazz in pop standardov ter orkestrske glasbe. Sestav je debitiral minulega marca na abonmajskem Glasbenem večeru v Bukovici, ko je krstno izvedel skladbo Proteus, ki jo je skladatelj Marko Mozetič napisal prav za premierni nastop novaBRASS.

Ob tej priložnosti je kot solist nastopil tudi pozavnist Jakob Leban. Košato skodrani rjavi lasje, največkrat nasmejan obraz, rahlo upočasnjeno govorjenje in oblačila v pisanih kombinacijah skrajno živih barv ustvarjajo njegov imidž, ki v vsej raznolikosti in pestrosti odzvanja tudi v njegovi mladostni glasbeni karieri. Tej se je zapisal prav po zaslugi že zelo zgodnjega igranja v Big Bandu Nova, Nova filharmoniji, Goriškem pihalnem orkestru in Pihalnem orkestru Deskle. Nekdanji gojenec Glasbene šole Nova Gorica, kjer je zaključil osemletno šolanje pod mentorstvom profesorjev Črtomirja Nanuta in Petra Pavlija, je kar nekaj časa iskal svoj pravi obraz.

V Sežani je medtem dobil naziv aranžerskega tehnika, hkrati je obiskoval tudi Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, kjer se je učil pozavne najprej v razredu profesorja Aleša Šnofla, nato pa pri profesorju Andreju Karbi, v letošnjem šolskem letu pa je vpisal tudi smer jazz v razredu profesorja Vida Žgajnerja. A iskrivi in malce tudi nemirni Jakob, ki sliši še na ime Pepi, se rad intenzivno podaja tudi v bolj sodobne in eksperimentalne glasbene tokove in se zato redno udeležuje jam sessionov in odprtih improviziranih večerov.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo vidne uspehe doma in v tujini. Drevi bomo v istoimenski rubriki v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, prisluhnili posnetkom ansambla novaBRASS in pozavnista Jakoba Lebana z več nastopov.

Trenutno je namreč tudi član zasedb Eht zeđ, Big Banda Gverilazz in The Indicals. “Vse to nabiranje izkušenj je sicer tudi malce naporno, a vendar čudovito. Je dan, ko te zanima klasika, in tedaj je igranje v ansamblu novaBrass fascinantno, saj je tako fajn slišat sam pleh. A najbolj jaz sem šele takrat, ko igram ska, reggae in rock z Indicalsi, ko lahko tudi pojem, plešem, ko je na odru tista prava energija,” pravi Jakob in doda, da vendar razmišlja tudi o nadaljevanju študija pozavne v Rotterdamu, Gradcu, Ljubljani, ali pa Celovcu, kjer ga zanima predvsem profesor Andreas Mittermayer.

TATJANA GREGORIČ, Radio Koper


Najbolj brano