Podjetjem bodo pomagali prihraniti milijone evrov

Moteči izpadi električne energije v zgornjem Posočju, ki so še posebej škodljivi v visokotehnoloških podjetjih, naj bi bili prihodnje leto preteklost, obeta dogovor o kratkoročnih, srednjeročnih in dolgoročnih ukrepih za rešitev težav. Začeli naj bi na Bovškem. Z namestitvijo naprav za napajanje brez prekinitev, kakršnih na Primorskem še ni.

Radko Carli iz družbe Elektro Primorska je povedal, da 
naprav za brezprekinjeno napajanje, ki so predvidene na 
Bovškem, na Primorskem zaenkrat še ni. Foto: Danijel Cek
Radko Carli iz družbe Elektro Primorska je povedal, da naprav za brezprekinjeno napajanje, ki so predvidene na Bovškem, na Primorskem zaenkrat še ni. Foto: Danijel Cek

POSOČJE > “Naprave za brezprekinjeno napajanje oz. UPS naprave za kratek čas premostijo izpad električne napetosti, tako da ne pride do izpadov na strojih oziroma do škode v proizvodnji. Tovrstnih rešitev na Primorskem še nismo imeli,” je o predvidenem kratkoročnem ukrepu za odpravo težav z izpadi električne energije v zgornjem Posočju povedal Radko Carli iz družbe Elektro Primorska.

Omenjeni ukrep, ki se nanaša na družbi Mahle Bovec in TKK Srpenica, naj bi v skladu z usklajenim dogovorom o iskanju kratkoročnih, srednjeročnih in dolgoročnih rešitev težav na področju oskrbe z električno energijo v zgornjem Posočju izvedli najkasneje do konca leta 2016.

Za izdelavo tehnične rešitve, ki naj bi po prvih ocenah stala približno pol milijona evrov, je bila zadolžena družba Korona iz Ljubljane.

V Bovcu tako, na Kobariškem drugače

“Ta rešitev velja za podjetji na Bovškem, kjer so zaradi oddaljenosti večje težave z izpadi. Sicer bi morali na rešitev težav čakati predolgo,” je še povedal Carli in dodal, da so se v skladu z dogovorom, ki predvideva ločeno reševanje problematike na območju Bovca in Kobarida, za območje Kobarida s predstavniki gospodarstva dogovorili za gradnjo nadomestne transformatorske postaje v Kobaridu, saj je sedanja zastarela. Za predstavnike gospodarstva je sprejemljiv rok za izvedbo del do konca leta 2017.

“To investicijo naj bi prevzel SODO - sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo. Njena višina še ni končno določena, okvirno pa naj bi znašala okrog dva milijona evrov,” je še pristavil Carli.

Med dolgoročnimi ukrepi pa gospodarstvo pričakuje, da bo v prvi polovici prihodnjega leta izdelana študija razvoja elektroenergetskega omrežja za območje zgornjega Posočja do leta 2040, ki bo vključevala tudi nujno rekonstrukcijo daljnovoda Kobarid - Bovec.

Študija mora biti izdelana na podlagi zadnjih dognanj o stanju omrežja in tehnike za zagotavljanje ustrezne kakovosti dobave električne energije, vključno z metodami za zmanjševanje števila upadov napetosti, ki se pojavljajo in motijo predvsem delovanje naprav v industriji, upoštevati pa mora tudi časovni odmik izgradnje HE Učja, ki je nastal zaradi težave pri vključevanju hidroelektrarne v prostor. Okvirni terminski plan za izvedbo dolgoročnega ukrepa naj bi bil izdelan najkasneje do konca julija 2017.

Ob enem izpadu 500.000 evrov škode

“Vse, kar je dogovorjeno, se mora odzrcaliti v poslovnih načrtih tako izvajalcev kot skrbnikov omrežij in to v skladu s terminskim planom. Budno bomo spremljali in preverjali dosledno izpolnjevanje tega, kar je bilo dogovorjeno,” je povedala Nevenka Volk Rožič, direktorica GZS Območne zbornice za severno Primorsko.

Zbornica namreč pomaga koordinirati dogovore med vpletenimi pri reševanju problematike. Ta je bila pod drobnogledom že septembra, ko so med drugim predstavili tudi analizo izpadov oziroma motenj v petih večjih posoških družbah Mahle Bovec, Hidria AET Tolmin, Mlekarna Planika, TIK Kobarid in TKK Srpenica, oziroma podatek, da ima ob enem samem večjem zastoju pri oskrbi z elektriko omenjenih pet družb skupaj več kot pol milijona evrov stroškov.

NACE NOVAK


Najbolj brano