Končno skupni trg obeh mest?

Trg Evrope med Goricama sicer gosti dogodke in turiste, skoraj nič pa nima stalnih vsebin. Novogoriški kulturni dom bo zato sredi novembra tam odprl kulturno-stično točko. “Trg želimo oplemenititi z vsebinami, ki bodo povezovale meščane z obeh strani meje,” napoveduje direktorica Pavla Jarc.

V Kulturnem domu Nova Gorica napovedujejo, da bodo s kulturno-stično  točko in okrepljenimi projekti nadgradili 
čezmejno sodelovanje na področju kulture.  Foto: Leo Caharija
V Kulturnem domu Nova Gorica napovedujejo, da bodo s kulturno-stično točko in okrepljenimi projekti nadgradili čezmejno sodelovanje na področju kulture.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Ko so ob padcu meje med državama uredili Trg Evrope z Vecchietovim mozaikom, so bila pričakovanja Goričanov, da bi to postal elitni prostor srečevanja in “dnevna soba” obeh mest, velika. Na trgu se je v desetih letih resda zgodilo veliko odmevnih prireditev, v železniški postaji je Goriški muzej uredili mini muzej o meji, ljudje se družijo v tamkajšnjem Baru Bordo, kot “en trg v dveh mestih in državah” privablja številne turiste. A je, enako kot ves urbani obmejni prostor, premalo izkoriščen.

Povezovanje mora biti premišljeno

Tega se zavedajo tudi v Kulturnem domu Nova Gorica. “Goriška ima zaradi specifične lege v sebi neverjeten potencial, ki ga je treba izkoristiti, zato je nujno potrebno razvijati čezmejne projekte ter se bolj načrtno in premišljeno posvečati povezovanju s sosednjo Gorico,” je prepričana direktorica Pavla Jarc. Kulturni dom je ena od najbolj dejavnih institucij na tem področju, kar dokazuje s projekti Oktober jazz, Go gospel, Jazz & wine of peace, Pixxelpoint, Med zvoki krajev, festivalom Echos - Čezmejni odmevi in podobnimi, ki jih izvajajo s slovenskimi in italijanskimi partnerji iz sosednje Gorice.

Zdaj nameravajo čezmejni vidik svojega delovanja še utrditi. V železniški postaji na Trgu Evrope bodo v kratkem odprli kulturno-stično točko. “S Slovenskimi železnicami smo že podpisali pogodbo, prostore urejamo in jih bomo odprli v mesecu dni,” napoveduje Pavla Jarc. Namenjeni bodo povezovanju meščanov in ponudbe Goric in okolice. “Trg je neposredno stičišče obeh Goric, ki se tu združujeta. Zato ga želimo oplemenititi s pravimi vsebinami, ki bi prebivalce bolj povezale in jih ozavestile, da je to skupen prostor obeh mest,” pojasnjuje Pavla Jarc, ki napoveduje tudi krepitev čezmejnih projektov pod okriljem Kulturnega doma Nova Gorica, predvsem na glasbenem področju.

Informacije, a ne le to

V prostorih bo imel sedež Zavod Area 57/15, ki trenutno postavlja dvojezični spletni portal GoriziaNova Gorica. “Cilj je pretok informacij med mestoma z objavo različnih dogodkov, s poudarkom na kulturi, v Novi Gorici in Gorici ter bližnji okolici. Poleg tega bo nudil uporabne informacije za turiste, pa tudi za lokalne prebivalce z obeh strani meje, ki še vedno premalo poznajo dogajanje in običaje pri sosedih. En del spletne strani bo posvečen zgodovini, arhitekturi in zanimivostim obeh mest,” pojasnjuje Kristina Markova iz Zavoda Area 57/15.

In kako so si zamislili delovanje kulturne info točke? “Na sedežu bomo sprejemali turiste, ki obiščejo Trg Evrope, a se pogosto ustavijo le tam in le redko zaidejo v center Nove Gorice ali Gorice. Posredovali jim bomo osnovne informacije in svetovali, naj obiščejo tudi druge dele obeh mest in okolice,” pojasnjuje Markova. Prizadevajo si, da bi tam sčasoma odprli manjšo trgovino z lokalnimi izdelki, knjigami in DVD-ji, notranjost železniške postaje pa uredili, da bi bila primerna za organizacijo razstav in drugih kulturnih prireditev.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano