Plesno valovanje, ki ga ujame iznajdljiv fotograf

Z barvitimi in dinamičnimi fotografijami različnih zvrsti plesa se na Bunčetovi domačiji v Dutovljah javnosti predstavlja mojster fotografije Dušan Gorast Miška, doma iz Šempetra pri Gorici.

Fotografijo Dušana Gorasta Miške  odlikujejo dovršena kompozicijska urejenost,  izvirna  sporočilnost in  optimistična 
barvitost.  Foto: Bogdan Macarol
Fotografijo Dušana Gorasta Miške odlikujejo dovršena kompozicijska urejenost, izvirna sporočilnost in optimistična barvitost.  Foto: Bogdan Macarol

DUTOVLJE > “Foto klub Nova Gorica je po številu najvišjih nazivov v zadnjih letih v Sloveniji postal elitni fotografski klub, Dušan Gorast Miška, mojster Fotografske zveze Slovenije in nosilec naziva excellence mednarodne fotografske zveze FIAP, pa eden od njegovih nosilnih stebrov,” je avtorja razstave Plesna doživetja v soboto v galeriji Bunčetove domačije predstavil Radovan Gregorčič, predsednik domačega kraško-brkinskega Foto kluba Žarek. Kot fotograf je Dušan Gorast Miška poseben človek, ugotavlja Gregorčič: “V njegovih siceršnjih in tudi tokratnih delih lahko občudujemo dovršeno kompozicijsko urejenost ter izvirno sporočilnost, podprto z njemu lastno optimistično barvitostjo posnetkov. Ob njegovi izpričani umetniški kakovosti, potrjeni z mnogimi, tudi prestižnimi nagradami ter pripravljenosti, da je mentor tudi našim članom, smo mu letos podelili tudi naše častno članstvo.”

Od športa do umetnosti

Miška je predstavil povode za nastanek novega ciklusa fotografij na temo ples, ki ga poskuša ujeti v različnih oblikah, izvedbah in izraznosti: “Ob dejstvu, da je človeško telo ustvarjeno za gibanje, je ples v zgodovini človeštva vseskozi prisoten in se spreminja skupaj z nami. Postal je pomemben del kulture vsakega posameznika in naroda. S svojim razvojem je postal ena od oblik umetniškega izražanja. Sočasno se je uveljavil tudi kot športna panoga. V sodobnem svetu je eden od priljubljenih načinov preživljanja prostega časa. Zaradi vsega tega predstavlja prikaz plesa izziv za mnoge fotografe.”

Plesne motive je posnel na različnih dogodkih v Novi Gorici, od Plesnega poletja, prireditve v gledališču, do lanskega slovenskega državnega prvenstva v plesu. Tu so udeleženci tekmovali v različnih zvrsteh in kategorijah. “Pogoji za fotografiranje so bili slabi. Tekmovanje je potekalo v športni dvorani z mnogimi motečimi napisi na tleh in v ozadju. Osnovna osvetlitev med posameznimi točkami je bila pridušena. Dodatno svetlobo so zagotavljali statični raznobarvni reflektorji. Uporaba bliskavice je bila prepovedana,” je opisal otežen nastanek del.

S tehniko je povečal dramatičnost

V želji, da bi poudaril eno od osnovnih značilnosti plesa - gibanje plesalcev v prostoru -, se je Miška zavestno odločil za neobičajno uporabo dolgih osvetlitvenih časov in majhno zaslonko. Tak fotografski pristop je gibanje plesalcev prikazal včasih kot valovanje, drugič kot lebdenje v prostoru, prehodi med posameznimi barvnimi površinami so tako postali mehkejši, ozadje pa zabrisano. “Z naknadno rahlo uporabo računalniškega grafičnega filtra sem na posnetkih še dodatno počrnil temne odtenke in poudaril barvne prehode. Primikajoče se figure so izstopile iz statičnega ozadja. Barvni odtenki so postali močnejši. Dramatičnost dogajanja se je povečala,” je opisal razstavljene fotografije, ki jih lahko umestimo v sam vrh slovenske izrazno umetniške ljubiteljske fotografske scene.

Razstavo Plesna doživetja, ki bo na ogled do 7. novembra, soorganizirajo Foto klub Žarek ter TIC Sežana in Turistično društvo Kras Dutovlje.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano