Letos milijon evrov v skladu

Mestni svetniki so predsinočnjim potrdili finančni načrt stanovanjskega sklada, ki za letos predvideva milijon evrov prihodkov. O poročilu za lansko leto pa niso odločali, da ne bi “negirali sami sebe.”

Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija
Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Skupni prihodki novogoriškega stanovanjskega sklada so lani znašali 1,54 milijona evrov, odhodki pa 1,38 milijona, tako da je presežka 150.000 evrov. Poleg ostalih stroškov so lani plačali še 76.000 evrov za naložbo v Čepovanu, 425.000 evrov je šlo za nakup šestih novih in rabljenih stanovanj, podoben znesek pa so porabili za investicijsko vzdrževanje in obnove starih večstanovanjskih hiš, je v poročilu navedla prejšnja direktorica Nataša Leban. Obenem je povedala, da v občini primanjkuje še približno sto neprofitnih stanovanj, poudarila, da bi se bilo treba posvetiti energetski obnovi stavb v lasti sklada in obenem nujno aktivirati tudi fond nezasedenih stanovanj, teh naj bi bilo v Novi Gorici kar okrog tisoč, in graditi nova.

V finančnem načrtu za letošnje leto so na skladu predvideli, da se bo v njihovo blagajno stekel milijon evrov prihodkov. Prav toliko bo odhodkov, od tega 200 tisočakov za obnove stavb v njegovi lasti in še 220.000 evrov za investicijsko vzdrževanje stanovanj. 200.000 evrov, ki bi sicer šli za gradnjo, pa naj se nameni za subvencioniranje obrestnih mer za stanovanjske kredite prosilcev, ki jim ne uspe priti na listo, predlagajo.

Svetniki so finančni načrt potrdili z razmerjem 17 proti dva, odločanje o letnem poročilu pa so na predlog župana Mateja Arčona odložili. Številni so namreč imeli pomisleke, da bi s potrditvijo “požegnali” poslovanje sklada, ki se jim zdi sporno zaradi revizije, ki je pokazala nepravilnosti. S tem bi, kot je dejal Anton Peršič, “pravzaprav negirali sami sebe.” Za odlog so se odločili, ker niso vedeli, ali bi lahko sprejeli le sklep, da se seznanjajo z dokumentom. MM, AS


Najbolj brano