Ustavno sodišče ni ugodilo pobudi koprske občine

Ustavno sodišče ni ugodilo koprski občini, ki je trdila, da so nekateri členi zakona o financiranju občin in zakona o lokalni samoupravi v neskladju z ustavo. Zahtevo za oceno ustavnosti je koprska občina vložila zaradi ankaranske občine, s katero jima še do danes ni uspelo sporazumno razdeliti skupnega premoženja in še vedno nista prešli na samostojno financiranje.

Koprski župan Boris Popovič je pojasnil, da nad odločitvijo 
ustavnega sodišča ni razočaran.
Koprski župan Boris Popovič je pojasnil, da nad odločitvijo ustavnega sodišča ni razočaran. 

KOPER >Na koprski občini so prepričani, da jim zaradi nejasnih in neskladnih določil zakona o financiranju občin in zakona o lokalni samoupravi pri zgodbi z Ankaranom nastaja škoda, vendar je ustavno sodišče na nedavni seji soglasno odločilo, da z omenjenimi zakoni ni prav nič narobe. To pomeni, da si bosta morala Koper in Ankaran premoženje razdeliti in financiranje urediti po obstoječih zakonih.

“Odločitev ustavnega sodišča samo potrjuje, da se je koprska občina v času preburnih in neracionalnih potez zgolj zaradi nestrinjanja z novo občino zaletavala v problem, ki ga ni. Upam, da se bomo zdaj začeli konstruktivno pogovarjati. Ankaran in Koper nista edini občini, ki sta si v Sloveniji morali razdeliti premoženje, in verjamem, da bodo tudi v Kopru zbrali dovolj modrosti, da to čimprej uredimo,” pravi ankaranski župan Gregor Strmčnik.

Koprski občini so že pred časom poslali svoj predlog o delitvi premoženja med občinama, vendar odgovora še niso dobili. “Zadevo bi sicer lahko posredovali na sodišče, vendar bomo zdaj še malo počakali, saj bodo v Kopru mogoče tudi zaradi te odločitve ustavnega sodišča ugotovili, da bomo zadeve morali rešiti po obstoječih zakonih in nikakor drugače,” pravi Strmčnik.

Koprski župan Boris Popovič je pojasnil, da nad odločitvijo ustavnega sodišča ni razočaran. Na vprašanje, kako bo zdaj postopala koprska občina, pa je odgovoril: “Še naprej si bomo prizadevali za pošteno delitev, tako kot do sedaj.”

Na koprski občini menijo, da bi bila delitvena bilanca med občinama že sprejeta, če bi bila odvisna samo od njih.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano