Z vlakom od Trsta do Benetk v manj kot uri in pol

Italija bo posodobila železniško progo med Trstom in Benetkami, s čimer želi povečati hitrost vlakov na progi. Namesto dve uri naj bi tako pot z vlakom med obema mestoma trajala manj kot uro in pol.

Namesto dve uri naj bi tako pot z vlakom med Trstom in 
Benetkami trajala manj kot uro in pol. Foto: Ilona Dolenc
Namesto dve uri naj bi tako pot z vlakom med Trstom in Benetkami trajala manj kot uro in pol. Foto: Ilona Dolenc

RIM > Nadgradnja v hitro progo je bila pred kratkim zaključena na železniški liniji Padova - Mestre, v prihodnje pa naj bi na ta način posodobili še povezavi Verona - Padova in Brescia - Verona, je napovedal vodja italijanskih državnih železnic (FS) Mario Michele Elia na gospodarskem forumu v Trstu.

Italija pri železniški infrastrukturi vse bolj stavi na hitre povezave. Junija so po železniških tirih prvič zapeljali novi super hitri vlaki Frecciarossa 1000, ki dosegajo hitrosti do 400 kilometrov na uro. Postopoma naj bi ti vlaki zamenjali vse vlake tipa Frecciarossa.

Od decembra bo tako 600 kilometrov dolgo pot med Rimom in Milanom z vlakom mogoče prepotovati v dveh urah in 15 minutah, kar je 45 minut manj kot doslej. Še naprej pa bo Italija delala tudi na nadaljnjem razvoju hitrih prog, tudi za tako imenovani "leteči vlak", ki potuje brez nagibanja.

Sicer pa FS skrbijo tudi za večjo kakovost regionalnega železniškega prometa. Tako bodo kupili 500 vlakov, s katerimi naj bi zamenjali celotno floto regionalnih vlakov v državi.

STA


Najbolj brano