Tek po rajskem vrtu treh držav

“Veste, tej poti ne rečejo brez razloga hoja po rajskem vrtu,” je bil po 15-dnevni tekaški preizkušnji po pohodniški poti Alpe Adria Trial navdušen Andreas Gindlhumer.Skupaj s prijateljem Dominikom Pacherjem sta po 667 kilometrih dosegla svoj cilj v Miljah. A to ni bil edini cilj na tej dolgi poti. Istočasno sta namreč zbirala denar za svojega prijatelja Vinka Najdka in mu tako pomagala do samostojnejšega življenja.

 Andreas Gindlhumer in Dominik Pacher sta s pohodniško potjo Alpe Adria Trial opravila v vsega 15 dneh.
Andreas Gindlhumer in Dominik Pacher sta s pohodniško potjo Alpe Adria Trial opravila v vsega 15 dneh. 

“Nobena pot ni predolga s prijateljem ob strani,” nam Andreas Gindlhumer zaupa moto, ki sta si ga za na pot izbrala tekača, prijatelja. Po preizkušnji sta bila navdušena ne le nad rajsko pokrajino temveč tudi nad ljudmi, ki so jima stali ob strani na vseh etapah. S 667 kilometrov dolgo potjo od Velikega Kleka do Milj in s približno 30.000 premaganimi višinskimi metri sta opravila v dobrih dveh tednih. Za pot bi povprečen pohodnik najverjetneje potreboval mesec dni, proga je razdeljena na 37 etap v treh državah, Avstriji, Sloveniji in Italiji.

Iz Avstrije v Slovenijo in nato v Italijo

Pa poglejmo, kje vse sta tekla. Pot Alpe Adria Trial se začne na avstrijskem Koroškem ob vznožju Velikega Kleka (Grossglockner) v Narodnem parku Visoke Ture in nadaljuje čez Miljske in Osojske Alpe. Pot je speljana mimo Vrbskega jezera. V Slovenijo pohodniki vstopijo čez sedlo Jepca, od koder se spustijo v Kranjsko Goro. Pot nato vodi čez Vršič in skozi Bovec in Drežnico vse do Tolmina. Nato se podajo v Italijo, kjer si lahko ogledajo starodavno mesto Čedad, od koder se vrnejo za kratek čas v Slovenijo, v Goriška brda.

Pot zopet zavije v Italijo, v Krmin, od tam pa na Kras, v Devin in nad kraškim robom z razgledom na Trst nazaj na slovenski Kras do Lipice. Do končne točke, Milj, jih loči še ena etapa. Toda tekača iz Avstrije se na pot nista odpravila le zaradi čudovite narave in lastnega uživanja v teku, ampak predvsem zato da bi pomagala prijatelju Vinku Najdeku. Vinko je na invalidskem vozičku že vse od rojstva. Ima redko obliko mišične distrofije, genetsko napako, ki povzroča slabenje mišic in njihovo atrofijo. Čeprav bo zaradi svoje bolezni vse življenje potreboval pomoč drugih, pa bi mu nakup posebej zanj prilagojenega avtomobila pomenil korak naprej do večje mobilnosti. Prijatelja tekača sta bila zato odločena, da na poti spregovorita o njegovi zgodbi in zbereta dovolj denarja za avtomobil, s katerim se bo lahko Vinko sam vozil v službo. 15-dnevni tek se je izkazal za več kot uspešnega. Zbrala sta celo več kot sprva predvidenih 6000 evrov. “Denar sva zbirala za dobrega prijatelja, ki si ne more privoščiti posebnega avtomobila. Tako pa je korak bližje svojim sanjam o neodvisnem življenju,” sta bila po teku zadovoljna Andreas in Dominik. Ponosna sta, da je ju je na delu poti spremljal tudi Alexander Radin, ki je olimpijski prvak posebnih olimpijskih iger v teku na 10.000 metrov.

Vsak del poti je po svoje težak ...

Ob vsej lahkotnosti tekačev si je težko predstavljati fizične in psihične težave, s katerimi sta se na dolgi poti soočala. Čeprav Alpe Adria Trial ne velja za tehnično zahtevno pot, pa je gotovo ponudila marsikatero presenečenje.

Kateri del pot je bil za tekača najtežji? “Težavnost je relativna. Mogoče se mi je zdel najtežji del poti v Avstriji, ko naju je - tekla sva že več kot 13 ur in prekoračila število predvidenih kilometrov - ujela nevihta,” se spomni Andreas. Na srečo sta bila že blizu cilja in sta uspela varno priti na cilj. Tudi v Sloveniji in Italiji ni bilo enostavno, se spomni sogovornik. “Tekla sva pri več kot 40 stopinjah Celzija. Tako vroče je bilo, da se mi je zdelo, da v mene piha sušilec. V teh dneh sem popil 12 litrov vode na dan,” pove.

... a tudi nepozaben

Pokrajina je bila, z eno besedo, rajska, zato sta tekača navdušena nad celotno potjo. “Miljske Alpe v Avstriji so bile zame čudovita izkušnja. V Sloveniji sta me presenetili Kranjska Gora, Vršiški prelaz in Soška dolina, v Italiji pa sem bil navdušen nad Devinom,” pove tekač. Čeprav se narava vse od Alp do Jadrana spreminja, ena stvar, tako vsaj pravi Andreas, ostaja enaka: “To je gostoljubnost in prijaznost ljudi. Na svetu ni denarja, s katerim bi lahko kupila prijaznost ljudi, ki sva jih srečevala na poti.”

Tako sta v Avstriji na Goberghütte srečala 80 let starega mlekarja, v Sloveniji so jima ljudje po poti delili sadje in pijačo ter se jima celo pridružili pri teku in ju spodbujali. Poseben trenutek ju je čakal v Miljah, ko so ju pričakali družina in prijatelji. “Ganljiv je bil tudi trenutek, ko je Dominik iz nahrbtnika potegnil dva prstana in svojemu dekletu povedal, da ju je nosil celotno pot v dokaz, da želi z njo preživeti vse življenje,” je še povedal Andreas.

Sodelovanje med tremi državami je vse boljše

Alpe Adria Trial tudi sicer postaja vse bolj priljubljena in prepoznavna pohodniška pot. Na koroški turistični organizaciji pravijo, da se je do konca julija po njej le na Koroškem letos sprehodilo približno 5000. Do konca leta se bo, tako predvidevajo, številka povzpela do 7000. “Ocenjujemo, da posamezne etape na poti opravi približno 10.000 ljudi letno. Približno dvajset odstotkov je takih, ki si rezervira celotne pakete, ostali pa hodijo samostojno,” je povedal Roland Oberdorfer koordinator proge na Koroškem iz koroške turistične organizacije. V povprečju turisti, ki se podajo po progi na njej ostanejo med petimi in sedmimi nočitvami. Sodelovanje med tremi državami je vse boljše. Sprva so opažali manj zanimanja z italijanske strani: “Alpe Adria Trail se je izkazala za zelo uspešno zgodbo in zdaj je zanimanja vedno več.”

Posočje je vse bolj privlačno

Vse večje število pohodnikov na slovenskem delu Alpe Adria Trial opažajo tudi v Posočju, o čemer priča tudi število prodanih paketov in nočitev. V prvih sedmih mesecih so zabeležili 800 nočitev. “Za primerjavo, v lanskem letu smo imeli v celem letu le 350 nočitev,” pove Marko Lenarčič iz gospodarsko interesnega združenja Pohodništvo&kolesarjenje. A prava številka glede obiskovalcev je gotovo še večja, so prepričani v Posočju. Podobno kot na avstrijski strani, le petina pohodnikov rezervira svoj paket, ostali se na pot odpravijo samostojno. V Posočju ocenjujejo, da je v prvih sedmih mesecih zaradi poti dolino obiskalo že 4000 pohodnikov.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano