Komu so prisluškovali?

Iztok Kompara, Šempetrc, ki se zagovarja zaradi sodelovanja v preprodajalski združbi, je včeraj zanikal, da bi uporabljal mobilne telefone, na katerih naj bi mu koprski kriminalisti prisluškovali. Pridobili so odredbo za kopico telefonskih številk, ki naj bi jih uporabljal Šempetrc, a je ta zanikal, da bi kdaj koli uporabljal številke, ki so naštete v odredbah za prikrite ukrepe. Člani združbe so pogosto menjavali številke, nekateri se o poslih sploh niso pogovarjali po telefonu, zato so jim v avto namestili prisluškovalno napravo.

Po obtožbi naj bi Šempetrc 67-letniku z Goriškega dvakrat 
posodil avto, s katerim je nato v Slovenijo pripeljal konopljo.  Foto: Pu Koper
Po obtožbi naj bi Šempetrc 67-letniku z Goriškega dvakrat posodil avto, s katerim je nato v Slovenijo pripeljal konopljo.  Foto: Pu Koper

KOPER > Na koprsko okrožno sodišče so včeraj iz pripora z lisicami na rokah in verigami pripeljali 39-letnega Iztoka Komparo in deset let mlajšega Dritona Bajraktarija, državljana Kosova, ki je pred prijetjem živel v Logatcu. Po obtožbi naj bi sodelovala s člani večje združbe, ki je s Kosova v Slovenijo, Nemčijo, Avstrijo in Švico tihotapila večje količine marihuane in heroina. Kompari in Bajraktariju, ki sta že na predobravnavnem naroku zanikala očitke tožilstva, sodijo posebej, saj sta se za zapahi znašla šele po tem, ko so ostali člani združbe že sedli na zatožno klop.

Komparo so na podlagi mednarodne tiralice prijeli januarja v Banjaluki, Bajraktarija pa so prav tako prijeli šele, ko je sodišče razpisalo iskanje. Ostale člane združbe so večinoma prijeli že lani poleti, nekateri so bili takrat že v zaporih v tujini, kjer so jih prijeli ob prevozu prepovedane droge. Dva sta še na seznamu iskanih.

Do članov združbe so kriminalisti v okviru mednarodne operacije Gallus, ki je potekala pod okriljem Europola, prišli tudi po zaslugi Kompare. Tržaški policisti so namreč koprske kolege obvestili o sumljivih poslih Kompare, ki naj bi s kokainom oskrboval odvisnike z njihovega območja.

V svojem zagovoru je Kompara zanikal, da bi v Lipici prodal 50 gramov kokaina italijanskemu državljanu, kot mu to očita tožilstvo. Zanikal je tudi, da bi uporabljal telefonsko številko, na kateri je policija izvajala prikrite ukrepe.

Včeraj je sodnica Orjana Trunkl prebirala številne listine v sodnem spisu, med drugim tudi številne odredbe za prikrite ukrepe. Osumljeni so uporabljali več različnih telefonskih številk, tudi tujih operaterjev. Nekateri so jih pogosto menjavali, drugi pa se o poslih niso pogovarjali po telefonu, temveč so se o tem pogovarjali na štiri oči, zato so kriminalisti dobili odredbo za tajno opazovanje in v vozilo osumljenih namestili prisluškovalno napravo.

Doslej sta krivdo priznala le dva od obtoženih članov združbe. Vodjo združbe, 39-letnega Arsima Ahmetaja, državljana Kosova, ki je živel na Vrhniki, je sodišče obsodilo na sedem let in pol zapora ter na tri tisoč evrov denarne kazni. Naimu Nrecaju je prisodilo dve leti zapora in tisoč evrov denarne kazni. Po obtožbi naj bi priskrbel avto za kurirja, v Avstriji pa so ga zaradi tihotapljenja osmih kilogramov konoplje obsodili na 19 mesecev zapora. Kazen je že odsedel.

“Nikoli nisem uporabljal teh številk,” je včeraj na vprašanje svojega zagovornika Renata Dukiča odgovoril Kompara. Podobno je odgovoril tudi na druga vprašanja odvetnika glede uporabe posameznih telefonskih številk, ki so se znašla v sodnih odredbah.

Po obtožbi naj bi Kompara lani dvakrat posodil avto soobtoženemu 67-letnemu Jožefu Mermolji z Goriškega, ki naj bi s Kosova dvakrat pripeljal konopljo. Prvič mu je prevoz uspel, drugič pa so na mejnem prehodu Slovenska vas v skrivališču avtomobila odkrili 16,4 kilograma konoplje.

Bajraktari pa naj bi po obtožbi v Logatcu hranil 6,5 kilograma konoplje. Nabavila sta jo vodja združbe in njegova desna roka, Izet Zmajli, nato pa sta tovor izročila kurirju, ki so ga s prepovedanim tovorom aretirali v Avstriji. Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji teden, v sredo pa bodo na zatožno klop sedli še drugi obtoženi iz te zgodbe.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano