Dvakrat o isti stvari?

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj nadaljevala obravnava tožbe proti nekdanjemu prvemu možu Intereurope Andreju Lovšinu. Tožilstvo od Lovšina in njegovih družinskih članov, ki jih včeraj ni bilo na sodišče, terja vrnitev 1,8 milijona evrov vrednega premoženja, ki naj bi bilo nezakonitega izvora.

Andrej Lovšin Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Andrej Lovšin Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Specializirano državno tožilstvo v tožbi proti Andreju Lovšinu, njegovi hčeri Luciji Lovšin in materi Mariji Lovšin vztraja pri odvzemu premoženja, ki naj bi bilo nezakonitega izvora. Gre za 1,8 milijona evrov, ki naj bi jih Lovšinovi med drugim investirali v nakup stanovanj v Portorožu in Ljubljani.

1,6 milijona evrov neprijavljenih prihodkov med leti 2006 in 2010 je pri Lovšinu odkril že davčni nadzor, zato bi moral nekdanji prvi mož Intereurope plačati 700.000 evrov davka. V pravdnem postopku po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora pa tožilstvo od Andreja Lovšina, njegove hčere in matere zahteva vse premoženje, ki naj bi izhajalo iz nesorazmerja med zakonitimi prihodki in dejansko ugotovljenim premoženjem.

Odvetniki Andreja Lovšina, njegove hčere in mame so včeraj od tožilstva terjali številna dodatna pojasnila, ki so se nanašala na različno razumevanje zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Med drugim jih je zanimalo, s katerimi kaznivimi ravnanji je Lovšin pridobil to premoženje, da lahko tožilstvo zdaj trdi, da je to nezakonito. Odvetniki vztrajajo, da je bilo nezakonito premoženje Lovšinu že odvzeto v davčnem postopku, zato je postopek na podlagi zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora podvajanje iste vsebine.

Na specializiranem tožilstvu so nam že lani pojasnili, da je tožba po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora povezana z obtožbo, ki jo je zaradi nadaljevanega kaznivega dejanja zlorabe položaja, povezanega z drago naložbo koprske Intereurope v terminal Čehov, proti Lovšinu lani spomladi vložilo koprsko tožilstvo. Lovšin je na predobravnavnem naroku konec lanskega leta zanikal krivdo. Proti njemu je koprsko sodišče že pred časom uvedlo sodno preiskavo tudi zaradi naložbe v Ukrajini. Na sodišču so konec tedna pojasnili, da gre preiskava proti koncu; preiskovalna sodnica čaka samo še na prevode listin, ki so prispele iz Ukrajine.

JK


Najbolj brano