Borka, vse do zadnjega

Koprska pediatrinja Suzana Sekuloska je včeraj končala svoj boj z zahrbtno boleznijo. Za nadaljevanje zdravljenja na Kitajskem, ki je že dajalo spodbudne rezultate, ji žal ni uspelo zbrati dovolj denarja.

Suzana Sekuloska Foto: Petra Vidrih
Suzana Sekuloska Foto: Petra Vidrih

KOPER > Suzana Sekuloska (47) je bila prava borka. Lani maja je izvedela, da je njeno telo napadel holangiokarcinom - rak žolčevoda, ki je zelo invaziven in se hitro širi na vse vitalne organe njenega telesa. Metastaze so se že pojavile v jetrih, pljučih, na rebrih, kosteh in v kostnem mozgu. Uradna medicina ji pri nas ni več mogla pomagati. Zdravniki so ji dali le še nekaj mesecev življenja, napredovanje bolezni pa upočasnili s kemoterapijo.

Upanje je našla na Kitajskem

Suzana je kot zdravnica vedela, da je prognoza zelo slaba, a se ni vdala. Upanje za ozdravitev je našla na Kitajskem, v bolnišnici Renkang, severno od Honkonga, kjer to obliko raka v pozni fazi uspešno zdravijo s kombinacijo ultrazvoka in svetlobe, s tako imenovano sono-fotodinamično terapijo. Gre za alternativno obliko zdravljenja, ki v kombinaciji z ostalimi terapijami in tradicionalno kitajsko medicino ter obsevanji uspešno napada rakave celice. S pomočjo dobrih ljudi je uspela zbrati denar za začetek zdravljenja. Že prva dva cikla terapij sta dala dobre rezultate: vrednosti tumorskih markerjev so zelo padle, prav tako vrednost jetrnih encimov. Aprila, ko se je po zaključenem četrtem ciklu terapij vrnila domov, je bila presrečna. “Počutim se odlično. Kaže, da je ta kombinacija zdravljenja pri meni zelo učinkovita. Še zdravniki so bili presenečeni nad izvidi,” je hitela pripovedovati z žarom v očeh.

Ko ti usodo kroji - denar

A razlogov za optimizem je bilo kljub vsej dobri volji in dejstvu, da je bila Suzana zaljubljena v življenje in da se je želela čim prej vrniti med svoje male paciente, vse manj. Potrebovala bi vsaj še 50.000 evrov. “Hudo je, ko vidiš napredek, ko v bolnišnici srečaš ljudi, ki so ozdraveli, tebi pa se bo lahko zalomilo le zato, ker si teh dragih terapij ne moreš privoščiti,” je bila obupana. “Ampak veste, tudi v slabem se vedno najde kaj dobrega,” je dejala med našim obiskom v začetku julija. “V tem času, kar sem zbolela, sem spoznala krasne ljudi, s katerimi smo postali pravi prijatelji. In hvaležna sem za to.”

Suzano bodo na zadnjo pot pospremili v petek ob 14. uri na koprskem pokopališču. Denar, ki so ga za nadaljevanje zdravljenja darovali dobri ljudje in je ostal na računu (nekaj več kot 8000 evrov), bo družina na njeno željo podarila v dobrodelne namene.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano