Vendarle v svetovni ligi!

Včerajšnja uradna predstavitev ženske odbojkarske reprezentance pred evropskim prvenstvom se je znašla v senci zaradi upravičenih dvomov, ali bo moška reprezentanca danes uvrščena v tretji kakovostni razred svetovne lige.

Včeraj so se pred mikrofoni vrstili odbojkarica Marina Cvetanovič, selektor deklet Bruno Najdič in predsednik OZS 
Metod Ropret. Foto: Igor Mušič
Včeraj so se pred mikrofoni vrstili odbojkarica Marina Cvetanovič, selektor deklet Bruno Najdič in predsednik OZS Metod Ropret. Foto: Igor Mušič

LJUBLJANA > Včeraj pozno popoldne pa smo v uredništvo prejeli obvestilo, da je Odbojkarska zveza Slovenije od svetovne odbojkarske zveze (FIVB) vendarle prejela uradno potrditev, da je moška reprezentanca Slovenije uvrščena v tekmovanje v svetovni ligi 2016. Slovenija bo prihodnje leto med 17. in 19 junijem najprej nastopila na turnirju skupine S, od 24. do 26. junija pa na drugem turnirju skupine U, skupaj z reprezentancami Portorika, Črne gore, Grčije in Kazahstana.

Tik pred škandalom

Zaradi resnih slutenj, da so Slovenijo, kljub zmagi v evropski ligi, izpustili pri žrebu za novo sezono, je predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret na tiskovni konferenci, namenjeni tudi možnim navijaškim potovanjem na žensko EP na Nizozemsko (začne se 26. septembra) in moško v Bolgarijo (začne se 9. oktobra), moral odgovarjati predvsem na tovrstna vprašanja.

Dvom se je v javnosti pojavil kmalu po torkovem žrebu prve in druge jakostne skupine, ko se je v prvi skupini kljub (glede na pravila) preslabim rezultatom znašla Rusija in ko se je v drugi skupini (s slabšim rezultatom od Slovenije!) znašla Turčija. Da bi bila mera polna, so se finski novinarski kolegi dokopali do neuradnega seznama tretje skupine, v kateri ni bilo Slovenije. Predsednik OZS Metod Ropret sicer ni planil na prvo žogo, saj so postopki tekli normalno do trenutka, ko Slovenija kot zmagovalka evropske lige ni bila povabljena na žreb na sedež svetovne zveze FIVB v švicarski Lozani: “Žal obstajajo indici, da v sestavljanju skupin svetovne lige ob športnem rezultatu šteje marsikaj drugega in ne le rezultat. V boju za pošteno priznavanje športnega rezultata smo pripravljeni iti tudi na sodišče. V uvodnem členu pravilnika, ki je izšel pred letošnjo svetovno ligo, je bilo zapisano, da se prvak evropske lige, torej Slovenija, uvrsti v tretjo kakovostno skupino svetovne lige.”

Dekleta na testiranjih

Precej bolj mirno je v ženski reprezentanci, ki je včeraj začela testiranja na fakulteti za šport, prihodnji teden se bo preselila v standardno bazo v Maribor, kjer bo med pripravami odigrala tudi osem prijateljskih tekem. Selektor Bruno Najdič je v izbrano vrsto povabil tudi Koprčanke Marino Cvetanovič, Katjo Medved in Saro Valenčič ter Kanalko Evo Mori, ki pa je zaradi šolskih obveznosti udeležbo odpovedala.

Slovenijo v skupini v nizozemskem Apeldoornu čakajo izjemno težki tekmeci. Najizkušenejša med Primorkami in nosilka igre Slovenije, Marina Cvetanovič, (sicer igralka italijanske Averse) možnosti ocenjuje: “S temi reprezentancami še nismo igrale. Osebno poznam le dekleta, ki so - tako kot jaz - igrala - v italijanski ligi. Nimamo pa česa izgubiti. Komaj čakam, da se bo prvenstvo začelo. S kom imamo opraviti, največ povedo že letošnji rezultati. Nizozemke so osvojile žensko svetovno ligo, Poljakinje so bile druge, Italijanke pa so stalnica v evropskem vrhu. Prepričana sem, da bomo šle v tekme z dvesto odstotki, na prvenstvu pa lahko le veliko pridobimo. “

Dodati velja, da so se slovenska dekleta prvič v zgodovini uvrstila na člansko evropsko prvenstvo, a imajo prvič v zasedbi velik delež igralk iz močnih tujih lig. Selektor Najdič je sicer realist in zmeren optimist: “Glede na imena igralk v naših in konkurenčnih ekipah težko kaj pričakujemo, vendar smo letos dobro trenirali in tekmovali. Če bomo na vseh dvobojih dali svoj maksimum, bi lahko tudi izkoristili kakšen slab dan tekmic.” IGOR MUŠIČ


Najbolj brano