Pomorski policisti čez dobro leto na kanadskih čolnih?

Kot kaže, je državna revizijska komisija prisilila uradnike z notranjega ministrstva, da so za nova dva policijska čolna izbrali enega od ponudnikov in tako že v kali zatrla novo sago z naročilom čolnov. Na ministrstvu so namreč pred tem zavrnili vse štiri ponudnike, ljubljanska družba Vrtinc Navtika pa se je na odločitev pritožila. Zdaj je ministrstvo izbralo prav to družbo, izbira pa še ni pravnomočna.

Če ne bo novih pritožb in zapletov, bodo policisti po našem morju čez dobro leto  brzeli s 
kanadskima gumijasto-aluminijastima čolnoma kanadskega proizvajalca Titan boats.
Če ne bo novih pritožb in zapletov, bodo policisti po našem morju čez dobro leto brzeli s kanadskima gumijasto-aluminijastima čolnoma kanadskega proizvajalca Titan boats. 

LJUBLJANA > Če ne bo znova kakšnega nepredvidenega zapleta, bo nova čolna za slovensko policijo dobavilo ljubljansko podjetje Vrtinc Navtika. Da so izbrali ponudnika, je mogoče razbrati iz sicer birokratsko skopega uradnega sporočila notranjega ministrstva, da je to Vrtinc Navtika, pa nam je včeraj potrdil direktor podjetja Boštjan Granda.

Pomorski policisti naj bi tako predvidoma prihodnje leto dobili dva nova devetmetrska gumenjaka z aluminijastim dnom in kabino, vsakega pa bosta poganjala dva 350-konjska yamahina motorja. Čolna T 290 naj bi izdelali v Kanadi, dosegla pa naj bi hitrost več kot 83 kilometrov (45 morskih milj) na uro. Skupaj z dveletnim vzdrževanjem naj bi ministrstvo zanju plačalo nekaj manj kot 1,2 milijona evrov.

Kanadski titani za naše morje

“Rok za dobavo čolnov je eno leto po podpisu pogodbe, kdaj jo bomo podpisali, pa ni odvisno od nas,” pravi direktor Granda. Sklep, da je ministrstvo posel oddalo prav njegovemu podjetju, je prejel že konec prejšnjega meseca. Granda je povedal, da bodo čolna zgradili v kanadskem podjetju Titan boats, s katerim tesno sodelujejo: “Gre za preizkušene čolne, ki jih uporabljajo tudi kanadske in ameriške službe. Zagotovo so jih naredili že 50 ali 60, gre za preizkušene modele, po našem mnenju ene najboljših na tržišču.” Granda bo v Kanado odpotoval predvidoma konec leta in tam ostal približno tri tedne.

Na ministrstvu nam izbire dobavitelja včeraj še niso mogli potrditi, ker niso še dobili potrditve, da so sklep o izbiri prejeli preostali trije ponudniki. “Sklep o oddaji naročila še ni pravnomočen, zato podrobnejših informacij v tem trenutku še ne moremo posredovati,” so suhoparno odgovorili. Sicer pa so pojasnili, da so sledili napotkom državne revizijske komisije, ki je razveljavila njihovo prvo (ne)izbiro ponudnikov, in ponovno analizirali vse štiri ponudbe. In na koncu oddali naročilo družbi Vrtinc Navtika.

Se bo kdo pritožil?

Notranje ministrstvo je razpis za nova čolna policije objavilo oktobra lani, letos spomladi pa se je komisija odločila, da ne sprejme nobene od štirih ponudb in razpis ponovi. Na odločitev se je pritožilo ljubljansko podjetje Vrtinc Navtika, revizorji pa so njihovi pritožbi pritrdili in ministrstvu naložili, naj natančno napiše, zaradi katerih razlogov ne more izbrati nobenega ponudnika. Na ministrstvu so znova pregledali vse štiri ponudbe in se tokrat odločili za omenjeno ponudbo.

“Seveda sem zadovoljen,” pravi Granda, “ker nas je vodilo zaupanje v dobrega proizvajalca in ker je bilo več kot logično, da sklep ministrstva ne more zdržati. Naša ponudba je ustrezala vsem zahtevanim kriterijem in v njej ni bilo niti ene napake.” Kljub prepričanju Grande posel seveda še ni sklenjen, dokler preostali trije ponudniki ne potrdijo, da so prejeli sklep.

DANIJEL CEK


Najbolj brano